İngiliz gazetecilerin tutukluluğuna itiraz edildi


Diyarbakır'da 3 İngiliz gazeteci için dün verilen tutukluluk kararına itiraz edildi. Gazetecilerin avukatı Ahmet Ay, tutukluluk kararı veren mahkemeye, tutukluluk halinin kaldırılması için itirazda bulunduklarını belirterek, "Tutukluluk başvurulacak son tedbirdir. Gazetecilerin bırakılmasını umut ediyoruz." dedi.

Diyarbakır'da geçen hafta yapılan kepenk kapatma eylemini haber yapmak için şehre gelen ABD merkezli Vice News yayın kuruşu çalışanı 3 gazeteci 27 Ağustos Perşembe akşamı gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan gazeteciler, dün savcılığa gönderilmiş, savcılık gazetecileri IŞİD'i desteklemek suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Diyarbakır'da 'IŞİD adına eylem ve faaliyetlerde bulundukları' iddiasıyla gözaltına alınan İngiliz gazeteciler Philip Gıngel Hanrahan, Philip John Pendlebury ve tercümanları Mohammed İsmael Rasool, 'Silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım' iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanmıştı. Gazetecilerin şoförü ise serbest bırakılmıştı.

Gazetecilerin avukatı Ahmet Ay, gazetecilerin dünyanın birçok yerinde çalıştığını ve savaş muhabiri olduğunu belirtti. Gazetecilerin genelde savaş bölgelerinde çalıştıklarını vurgulayan Ay, Diyarbakır'a da gelerek bölgede devam eden çatışma haberi çalıştıklarını söyledi. Gazetecilerin röportajlar yaptıklarını ve görüntüler kaydettiklerini anlatan Ay, bunların gazetecilik faaliyeti kapsamında yapıldığını vurguladı. Tutuklanan gazetecilerin tutukluluğuna itiraz ettiklerini belirten Ay, "Aynı mahkemeye başvurduk, gazetecilerin bırakılmasını talep ettik. Çünkü tutukluluk en son başvurulacak bir tedbirdir. Bunun yerine yurtdışına çıkma yasağı gibi tedbirlerin konulabileceğini belirttik." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber İngiliz gazetecilerin tutukluluğuna itiraz edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER