"İşadamları, sorunları için arabulucuya müracaat etmeli"


Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Gonca Gülçin Öner, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) üyelerine arabuluculuğu anlattı.

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 2012 yılında yasalaştığını ve Kasım 2013 tarihinden bu yana ülkemizde arabuluculuğun aktif olarak uygulandığını belirten Gonca Gülçin Öner, "Zorunlu arabuluculuğa geçme konusunda ülkemizdeki altyapı hazır. Çok kısa bir süre içinde öncelikle işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesesinin zorunlu hale getirilmesi öngörülüyor. Yine 2.500 liraya kadar olan küçük alacaklar için zorunlu uygulamaya geçilmesi düşünülüyor. Daha sonra ise kademeli olarak bir kısım tüketici uyuşmazlıkları ile belli bir tutara kadar olan ticari uyuşmazlıklarda da zorunlu arabuluculuk çözüm yolunun uygulamaya geçirilmesi planlanıyor." dedi.

Arabuluculuğu, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olarak tanımlayan Öner, arabulucu olarak süreci taraflarla birlikte yönettiklerini, fakat kesinlikle karar verici olmadıklarını vurguladı. Bursa Arabulucular Derneği Başkanı, şunları kaydetti: "Tarafların bir araya gelip, görüşmeler yapıp, uzlaşmazlık konusu üzerinde anlaşmaya varmalarını sağlıyoruz. Yurtdışı ilişkilerinde kurduğunuz sözleşmeler de dahil olmak üzere, üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabileceğiniz özel hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk çözüm yoluna başvurabiliyorsunuz."

"AMAÇ YARGININ YÜKÜNÜ HAFİFLETMEK"

Türkiye'deki her 3 kişiden birinin lehine ya da aleyhine bir davanın olduğunu kaydeden Gonca Gülçin Öner, "Bir yılda görülen ortalama dava sayısı 10 milyon civarında. Yine bir yıl içinde ortalama temyiz başvurusu sayısı da 1 milyon dosya. Her bir hakimimizin günde yürüttüğü dosya sayısı ise ortalama 50 ile 70 arasında değişiyor. Arabuluculuk müessesinin uygulamada işlerlik kazanmasının ana hedeflerinden biri de yargının yükünü hafifletmektir." dedi.

Arabulucuya yargılamanın devamı süresinde de, yargılama öncesinde de başvurulabileceğini kaydeden Öner, neden arabuluculuğu tercih etmek gerektiğine ilişkin sebepleri ise şöyle sıraladı: "Yargılama sürecine göre daha kısa sürelerde sonuç alabiliyorsunuz. Görüşmeler tamamen gizlilik esasına göre yürütülüyor. Ticari sırlar ve tarafların itibarı korunuyor. Sürecin tıkandığı aşamalarda görüşmeler kesilip, ertelenebiliyor. Ayrıca davanın açılması ya da devamı aşamasında yatırmakla yükümlü olunan yargılama giderleri, harç vb. ödemeler arabuluculukta söz konusu olmuyor. Amaç, kaybedeni olmayan bir çözüme tarafların ortak iradesi ile ulaşmak. Buradaki en temel hedeflerden biri de, görüşmeler sonucunda öncelikle bireysel, sonrasında da toplumsal barışın oluşmasına katkı sağlamak."

UYGULAMA ALANLARI

Arabuluculuğun; ticari uyuşmazlıklar, işçi-işveren uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları, tüketici uyuşmazlıkları, bir kısım aile hukuku uyuşmazlıkları ve ortaklığın giderilmesi alanlarında uygulanabildiğini açıklayan Öner, Bursa'nın arabuluculuk uygulamaları konusunda pilot illerden biri olduğunu da kaydetti. Bursa Arabulucular Derneği Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: "Her uyuşmazlığın çözüm anahtarları taraflarda bulunmaktadır. Önemli olan sorunun çözümü için gerekli olan doğru anahtarın doğru zamanda kullanılmasını sağlamak. Biz arabuluculuk çözüm yolunun kullanılabilir hale gelmesi için, sizlerin de öncelikle bu yöntemi benimsemesinin önemli olacağını ve bu projenin uygulamasına da büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz."

CİHAN
<< Önceki Haber "İşadamları, sorunları için arabulucuya müracaat etmeli" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER