IŞİD iddianamesinde şüphelilere 15 yıla kadar hapis istemi


IŞİD terör örgütüne yönelik İstanbul'da yürütülen soruşturma tamamlandı. 67 şüphelinin yer aldığı iddianamede, örgüt üyelerinin eleman kazandırdıkları ve lojistik destek sağladıkları belirtildi. Şüphelilerin 15 yıla kadar hapsi istendi.

Terör ve örgütlü suçlar bürosu savcılığının yürüttüğü soruşturma tamamlandı. İddianamede Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla kurulan örgütün tarihi anlatıldı. Örgütün ilk olarak Ebu Musab El Zerkavi'nin Usame Bin Laden'e bağlılık sözü vermesiyle 2004 yılında "Irak El Kaidesi" adıyla kurulduğu belirtildi.

El Zerkavi'nin 2006 yılında ABD'nin düzenlediği bir operasyon sonucu ölmesinin ardından örgüt liderliğine Ebu Ömer El Bağdadi'nin geçtiği kaydedildi. 2013 yılı Nisan ayında Ebu Bekir El Bağdadi'nin, Irak ve Şam İslam Devleti'ni kurduklarını duyurduğu hatırlatıldı.

İddianamede, örgütün Türkiye'ye yönelik eylemleri de sıralandı. 20 Mart 2014 tarihinde Niğde'de bir polis, bir asker ve bir vatandaşın hayatını kaybettiği eylem. 10 Haziran 2014 tarihinde, İskenderun limanından Musul'daki termik santrale mazot götüren 32 Türk vatandaşı TIR şoförünün kaçırılıp 23 gün rehin tutulması. 11 Haziran 2014 tarihinde, Türkiye'nin Musul başkonsolosluğunda 46'sı Türk 49 konsolosluk görevlisinin rehin alınması 20 Temmuz 2015 günü Suruç'ta 32 kişinin öldüğü patlama. 10 Ekim 2015'te Ankara'da 100'ün üzerinde kişinin öldüğü patlama.

IŞİD'in "Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bir terör örgütü" yapılanması olduğu kanaatine varıldığı ifade edildi. Örgütün sözde mescitlerde, dini sohbetler verdiği, ilk zamanlarda İslamiyet hakkında bilgiler verilse de devamında, Türkiye'nin "tağut" (Allah'ın koyduğu ölçüler ve hükümler dışında hükümler koyan) devlet olarak gösterdikleri, kendileri gibi düşünmeyenleri kafir ilan ettikleri kaydedildi.

Devletin okullarına çocukların gönderilmemesi yönünde propaganda yaptıkları, sohbetlere katılanların çocuklarını okullara göndermedikleri ifade edildi. Sohbetlere katılanların cihat adı altında çatışma bölgelerine gönderildiği, lojistik destek sağlandığı belirtildi.

Örgütün İstanbul sorumlusu olduğu belirtilen İlyas Aydın'ın örgüt yöneticiliğinden 15 yıla diğer şüphelilerin de örgüt üyeliğinden 10 yıla kadar hapsi talep edildi.
hapis-istemi-1968546.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber IŞİD iddianamesinde şüphelilere 15 yıla kadar hapis istemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER