İspanya Mut zeytinyağına talip

İspanya Mut zeytinyağına talip

MERSİN (CİHAN)- Mersin'in Mut ilçe Ticaret ve Sanayi ve Odası Başkanı Mehmet Gürsel Aydın, İspanyanın Mut zeytinyağına talip olduklarını söyledi.

Mut Ticaret ve Sanayi Odası, 11-14 Mart 2015 tarihinde İspanya-Madrid Dünya Zeytinyağı Fuarı'na 22 üye ile katıldı. İspanya dönüşü bir açıklama yapan MTSO Başkanı Aydın, fuarda, Mut zeytinyağının yumuşaklığı, aroması ve lezzeti ile çok dikkat çekildiğini kaydetti. Mut yöresinin zeytini İspanya zeytininden daha lezzetli olduğunu anlatan Aydın, "İspanya'da gezdiğimiz tesislerde halen eski usul fiber tankların kullanıldığını gördük. Mut İlçesinde bütün Zeytinyağı fabrikalarında gıdaya uygun paslanmaz çelik tanklar kullanılmaktadır. Ama, Ambalaj ve sunum şekli bakımından İspanyollar bizden çok daha ileri oldukları görüldü. Bu konuda bizim kendimizi geliştirmemiz gerekir. İspanyada Zeytinyağını hasat ekim sonu- kasım ayı içerisinde yapılıyor. Mut'ta ise hasat, eylül sonu- ekim ayı başında başlıyor. Bu sayede üretilen yağların çok büyük bir bölümü erken hasat niteliği taşımaktadır. İlçemizde ise hasat hem ispanya hem de ege bölgesinden önce yapılmaktadır." diye konuştu.

"DÜNYANIN EN ERKEN ZEYTİN HASATI MUTTA YAPILIYOR"

Dünyada en erken zeytin haşatının Mut ilçesinde yapıldığını hatırlatan Başkan Aydın, "Bu sayede yeşil zeytinin mis gibi aroması ve zeytinyağımızdaki Fenoller değerini yitirmemektedir. Dünyadaki ilk zeytin hasadını yapmakla gurur duyuyoruz. İspanya hiç ara vermeden yıllar boyu üretimini kesintisiz sürdürmüştür. Böylece dünya zeytinyağı pazarında önemli pay sahipleri olmuştur. Bizde ise 20 yıl öncesine kadar talep yok diye zeytin ağaçları kesiliyordu. Çiftçilerimiz Limona talep yok diye limon ağacını keserse, zeytine talep yok diye zeytin ağacını keserse sürekliliği sağlayamayız. Bir ağaç kolay yetişmiyor. Her üründe sürekliliği sağlamalıyız. . İspanya'da gezdiğimiz bölgelerde zeytinde işçiliği en aza indirgemişler ve yere düşen zeytini bile toplamamaktalar. Oysa ki Anadolumuzun çalışkan insanı zeytini el emeğiyle toplamaktadır. Çiftçimiz üretimi planlayarak sofralık zeytini toplayıp yağlık zeytini için file makineli hasat yöntemini geliştirmelidir." diye konuştu

Mut Ticaret ve Sanayi ve Odası Başkanı Mehmet Gürsel Aydın konuşmasına şöyle devam etti: "İspanya'da pazarlama toplu olarak yapıldığından pazarda daha güçlü bir duruş sergilemektedir. Bizim de Lisanslı depoculuk yönünde kendimizi geliştirmemiz gerekir. İlaçsız zeytin yetiştiren bir bölge olan Mut Yöresi zeytinine sahip çıkılmalıdır. Herkes bilsin ki Mut Zeytini ve Mut Zeytinyağı kalitesi ve büyük üretim potansiyeli ile piyasalara girmeye başladık. İlçenin coğrafi yapısının mikroklima özelliğinden dolayı, yetişen tüm tarım ürünleri doğal organik olarak yetişmektedir." ifadelerini kullandı.


CİHAN
<< Önceki Haber İspanya Mut zeytinyağına talip Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER