İşsizlik ödeneğine başvuru sayısındaki artış TBMM gündeminde


İşsizlik maaşı için başvuran kişi sayısı 2016 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 39,2 ve 2015 yılının Ocak ayına göre yüzde 37,6 arttı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Eren Erdem, işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısındaki artışı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede CHP'li Erdem 2015 yılında işsizlik sigortası ödeneği için İstanbul'da başvuru yapan ve ödenekten yararlanan kişi sayısını sordu. Ayrıca kayıt dışı istihdam ve işsizlik arasındaki ilişki ve işsizlik sigortasından yararlanma kriterlerinin OECD raporlarına uygun olmadığını da belirtti.

Erdem bu bilgiler ışığında Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti:

İstanbul'da kayıtlı işsiz sayısı yıllar itibariyle ne olmuştur? Bu sayı bugün itibariyle kaçtır? İstanbul'da Ocak ayı itibariyle işsizlik ödeneği alan kişi sayısı kaçtır?

2015 yılında işsizlik sigortası ödeneği için İstanbul'da başvuru yapan kişi sayısı kaçtır? Kaç kişi bu ödenekten yararlanmaya hak kazanmıştır?

İşsizlik Sigortası fon varlığının bugünkü değerinin ne kadarı İstanbul'dan toplanmıştır?

Son 5 yılda işsizlik sigortası fonundan İstanbul'da nerelere, ne kadar kaynak aktarımı yapılmıştır?

Türkiye'de Ocak ayı itibariyle işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısının artmasının gerekçeleri nelerdir?

OECD'nin hazırladığı işsizlik ödeneği uygunluk raporu dikkate alındığında, Türkiye'deki işsizlik sigortası uygulamasından yararlanma kriterleri hafifleştirilecek midir?

İşsizlik ve kayıt dışı istihdam arasında bir ilişki söz konusu mudur? Kayıt dışı istihdam en çok hangi sektörlerde ve hangi şehirlerde yaygındır?"
CİHAN
<< Önceki Haber İşsizlik ödeneğine başvuru sayısındaki artış TBMM... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER