İşsizlik oranı en yüksek ve en düşük olan meslekler

Türkiye İstatistik Kurumu, Hanehalkı İşgücü Araştırması 2015 yılı sonuçlarından yola çıkarak çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Araştırma sonuçlarına göre işsizlik oranının en düşük olduğu alanlar yüzde 3,4 ile güvenlik hizmetleri ve yüzde 4,9 ile sağlık oldu.

İşsizlik oranı en yüksek ve en düşük olan meslekler

Yüzde 6,6 ile hukuk, yüzde 7,8 ile öğretmenlik ve eğitim bilimleri, yüzde 8,2 ile veterinerlik de işsizlik oranının düşük olduğu alanlar arasında yer aldı. İşsizlik oranının en yüksek olduğu alanlar ise yüzde 19,8 ile yaşam bilimleri, yüzde 17,2 ile sosyal ve kişisel hizmetler ve yüzde 17 ile bilgisayar oldu.

Çalışmaya göre Türkiye’de yükseköğretim mezunlarının yüzde 79,8’i işgücünde iken yüzde 20,2’si işgücü dışında yer aldı. Yükseköğretim mezunlarının yüzde 71’ini istihdam edilenler, yüzde 8,8’ini ise işsizler oluşturdu. Yükseköğretim mezunu kadınların yüzde 59,9’unu istihdamda olanlar yüzde 11,6’sını işsizler oluştururken, erkeklerde bu oranlar sırasıyla yüzde 79,6 ve yüzde 6,5 olarak gerçekleşti.

KADINLARDA İŞSİZLİK ORANI DAHA YÜKSEK

İşsiz sayısının istihdam edilenler ve işsizlerin oluşturduğu işgücüne bölünmesiyle elde edilen işsizlik oranı, yükseköğretim mezunu kadınlarda yüzde 16,3 iken erkeklerde yüzde 7,6 olarak hesaplandı.

İSTİHDAM ORANININ EN DÜŞÜK OLDUĞU ALANLAR

Yükseköğretim mezunlarının Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflamasına göre istihdam oranları incelendiğinde, veterinerlik bölümü mezunlarının yüzde 81,3 ile en yüksek istihdam oranına sahip olduğu, bunu yüzde 80,5 ile sağlık, yüzde 79,9 ile mühendislik bölümü mezunlarının izlediği görüldü. İstihdam oranının en düşük olduğu alanlar ise yüzde 59,9 ile sosyal ve kişisel hizmetler ve yüzde 62,6 ile sanat bölümleri oldu.

MuhabirAjans
<< Önceki Haber İşsizlik oranı en yüksek ve en düşük olan meslekler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER