İşsizlikte ürküten liderlik

Türkiye, işsiz ve atıl genç oranında yüzde 31,3 ile OECD ülkelerinin içinde ilk sırada.

İşsizlikte ürküten liderlik

Büyük bir genç işsizlik sorunu yaşayan Türkiye, işsiz ve atıl genç oranında yüzde 31,3 ile OECD ülkelerinin içinde ilk sırada.

OECD'nin üye ül­ke­ler kap­sa­mın­da genç­ler­le il­gi­li yap­tı­ğı bir ça­lış­ma, özel­lik­le 2007'de baş­la­yan kriz son­ra­sı ya­şa­nan so­run­la­rı dik­kat çe­ki­ci şe­kil­de or­ta­ya koy­du. Tür­ki­ye açı­sın­dan ise du­rum da­ha da en­di­şe ve­ri­ci.

LÜKSEMBURG'UN 5 KATI
Bü­yük bir genç iş­siz­lik so­ru­nu ya­şa­yan Tür­ki­ye, bu ça­lış­ma­ya gö­re iş­siz ve atıl du­rum­da­ki genç ora­nın­da zir­ve­de yer al­dı. Bu tür genç­ler­le il­gi­li yüz­de 15,5 olan OECD or­ta­la­ma­sı Tür­ki­ye'de yüz­de 31,3 dü­ze­yin­de. Tür­ki­ye'yi yüz­de 28,5 ile bü­yük bir kriz ya­şa­yan Yu­na­nis­tan iz­li­yor. Lük­sem­burg'da bu oran yüz­de 6,1.

İŞ BULMA UMUDU YOK
İş­siz genç­le­rin çok önem­li bir kıs­mı iş bul­ma umu­du kal­ma­dı­ğı için iş ara­ma­yı bı­rak­mış du­rum­da. İs­ra­il­li genç­ler bu alan­da ilk sı­ra­yı alır­ken, bu­nu Ko­re, Mek­si­ka ve Tür­ki­ye iz­li­yor. Ça­lış­ma­ya gö­re genç­ler ara­sın­da­ki iş­siz­lik, baş­ta da­ha az eği­tim­li­li­ler ol­mak üze­re OECD ül­ke­le­rin­de hız­la ar­tı­yor. 2007- 2012 ara­sın­da iş ­gü­cü­ne ka­tı­lan genç­le­rin sa­yı­sı 7,5 mil­yon­dan faz­la düş­tü.
YÜZDE 26'SI DA YOKSUL
Genç nü­fus için­de ça­lış­ma­yan, bir eği­tim ya da staj­la meş­gul ol­ma­yan genç­le­rin (NE­ET) sa­yı­sı 2,5 mil­yon ki­şi art­tı. Ge­nel so­nuç ola­rak OECD ül­ke­le­ri için­de genç nü­fu­sun yüz­de 26'sı yok­sul ola­rak ya­şı­yor.
KADINLARDA DAHA YÜKSEK
Tür­ki­ye'de Ka­sım 2014 iti­ba­riy­le iş bul­ma ümi­di­ni kay­bet­ti­ği için iş ara­ma­yı bı­ra­kan ve bu ne­den­le res­mi is­ta­tis­tik­ler­de iş­siz ola­rak gö­rün­me­yen 553 bin ki­şi var. Bu ki­şi­le­rin 170 bi­nin de 15-24 yaş ara­sı genç­ler­den oluş­tu­ğu tah­min edi­li­yor.
Tür­ki­ye'de genç­ler­de­ki ge­nel iş­siz­lik yüz­de 19,9 olur­ken, bu oran er­kek­ler­de yüz­de 18,1, ka­dın­lar­da yüz­de 23,3 dü­ze­yin­de. İş­siz genç sa­yı­sı ise 553 bi­ni er­kek ol­mak üze­re 936 bin ki­şi ol­du.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber İşsizlikte ürküten liderlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER