İşten çıkartılan 30 işçinin 74 gündür eylem yaptığı fabrikada korkutan sızıntı


Gebze'de kurulu IFF Aroma Baharat ve Esans Fabrikası'ında sabah saatlerinde oluşan kırmızı renkli sızıntı çevredekileri korkuttu. Aynı fabrikada yaklaşık 15 gün önce de beyaz renkli köpük her yanı kaplamış ancak konuya ilişkin bugüne kadar bir açıklama yapılmadı. Amerikan IFF Fabrikası'nda üretilen gıdaların sağlıksız koşullarda üretildiği iddia edilerek, bu duruma tepki gösteren işçilerden bazıları, Tek Gıda- İş Sendikası'ya üye oldu. Üye oldukları işten çıkartılan 30 kişinin başlattığı eylem 74 gündür fabrika kapısı önünde devam ediyor.

Tek Gıda- İş Sendikası'na bağlı işçiler Amerikan IFF Fabrikası'nda üretilen gıdaların, iddiaya göre sağlıksız koşullarda üretilmesine tepki gösterdikleri ve sendikaya üye oldukları gerekçesiyle firma tarafından işten çıkarılmıştı. Tek Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu'nun yaptığı açıklamaya göre, IFF Aroma Baharat ve Esans Fabrikası işçileri, fabrikada çalışırken sağlık sorunları yaşamaya başladı. Üretilen gıda maddelerinin hepsi kimyasal olduğu için büyük sağlık sorunları ortaya çıktı ve işçiler fabrikadan, iş güvenliği ve sağlık konusunda taleplerde bulundu. Bu talepleri karşılanmayan işçiler seslerini duyurabilmek için sendikaya üye oldu. Bunun üzerine işten atılan 30 işçi, 74 gündür fabrika eylem yapıyor.

Eylem devam ederken, fabrikadan yaklaşık 15 gün önce beyaz köpük her yana yayıldı, bugünde kırmızı renkli sızıntı ortalığı kapladı. Tek Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, sızıntıların korkuttuğunu belirterek, içeriğinin açıklanmasını istedi. Durdu, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz 15 gün içerisinde kimyasal bir köpük her yeri kapladı. Fabrika önünde eylem yapan işçiler olarak bu konuyu, kamuoyuna duyurduk. Bugünde sabah 5'ten itibaren fabrikanın arıtma tesislerinden, kırmızı renkte, buharlar çıkararak, etrafa kokular yayarak, insanların başını döndürecek şekilde bir kimyasal atık meydana çıktı. Sabahtan beri burada iş güvenliği uzmanları, diğer yetkiler, bu işle ilgileniyor. Çalışanlar olarak, işçiler olarak, bu olayın detaylı bir şekilde yetkililerin araştırmasını istiyoruz. Bu fabrika kimyasal gıda tatlandırıcı yapan bir fabrika. Yani biz illa şu demiyoruz. İllada insanların ölmesi mi gerekiyor? Burada bir sorun var. Bu sorunu anlatmaya çalışıyoruz. 15 gün önceki köpük maddenin de kamuoyuna doğru bir şekilde açıklanmasını, bu olayın da doğru bir şekilde açıklanmasını, Kocaeli Valisi'nden Çayırova Kaymakamlığı'ndan, yetkili kişilerden bekliyoruz. En azından birebir kapının önündeki işçiler olarak, bundan ciddi anlamda etkilendik. Yani bu logardan arıtmalardan denizlere kadar giden madde bu. Bunun ne olduğunu ciddi anlamda kamuoyuna açıklanması gerekiyor."

Yunus Durdu, sızıntının devam ettiğini belirterek, "Şuanda sızıntı devam ediyor. Önlem alamazlar. Vidanjörler geldi çekiyorlar. Gece çok fazlaydı. Şimdi biraz azaldı. Dün başka yerden bugün başka yerden patladı." ifadelerini kullandı. Durdu, ayrıca, deneyimli işçilerin işten çıkarıldıktan sonra taşeron alındığını, işlerin ehil olmayan ellerle yapılmaya çalışıldığını ileri sürdü. CİHAN
<< Önceki Haber İşten çıkartılan 30 işçinin 74 gündür eylem yaptığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER