İsviçre'de her yıl gripten bin 500 kişi hayatını kaybediyor


İsviçre'de kış sezonu öncesi grip aşıları hastane ve bazı eczanelerde uygulanmaya başlandı. Kendini her yıl yenileyen grip mikrobuna karşı her yıl yeni bir aşı geliştiren uzmanlar ise İsviçre'de gribe bağlı rahatsızlıklardan yılda ortalama bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Geçen yıl grip aşıları beklendiği koruyucu etkiyi yapmaktan uzak kalsa da uzmanlar belirli yaş gruplarındaki insanlar için aşı olmayı kuvvetli bir şekilde tavsiye ediyorlar.

Grip mikrobu kendini en fazla yenileyen organizma olarak dikkat çekiyor. Bu açıdan hastalığa karşı savunma mekanizmaları geliştirmek zorlaşıyor. Yıl boyunca araştırma yapan uzmanlar gelecek sezonun grip mutasyonlarını tahmin edip aşıyı ona göre geliştirmeye çalışıyorlar. Örnek olarak geçen yıl uygulanan aşı, gribin gelişimini tam olarak karşılamadığı için beklenen koruma sağlanamadı.

Hafta içinde İsviçre'de 'Gribe karşı ulusal aşı günü' gerçekleştirilerek toplumun konu hakkındaki duyarlılığı arttırılmaya çalışıldı. Zira ülkede her yıl gripten dolayı bin 500'e yakın kişi hayatını kaybediyor. Aşı uzmanları özellikle 65 yaşı üzerindeki yaşlıların, kronik rahatsızlıkları olan kişilerin, hamile kadınların, 6 aydan küçük yeni doğan bebeklerin ve prematüre doğum sonrası geçen iki grip sezonunda bulunan bebeklerin gribe karşı en hassas bünyeler olduklarını vurguluyorlar. Bu kategoride bulunan kişilerin sezon öncesi aşı olmalarında fayda olduğunu belirten uzmanlar buna rağmen aşıların yüzde 100 korumaya neden olmadıklarının da altını çiziyorlar.

ECZANELERDE AŞI DÖNEMİ BAŞLADI

Grip aşısı konusunda Federal Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının ortaklaşa hazırladıkları çok verimli bir internet sitesi var. 'www.impfengegengrippe.ch' ismini taşıyan site bütün resmi kurumlarda olduğu gibi dört dilde yayın yapıyor ve akla gelebilecek bütün sorulara cevap veriyor. Ayrıca bu yıl grip aşısı sadece hastanelerde değil birçok eczanelerde randevu almadan olunabiliyor. Pek çok kurum da çalışanlarını ücretsiz şekilde grip aşı olmalarını sağlıyor. Uzmanlar insanlarla sürekli iletişim halinde olan çalışanların şimdiden aşı olmaları konusunda tavsiyede bulunuyor. Bu açıdan pek çok firma ileriki haftalarda hasta olması muhtemel çalışanlardan doğacak iş kaybının önüne geçmek için şimdiden tedbir alıyor. CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre'de her yıl gripten bin 500 kişi hayatını kaybediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER