İsviçre'deki Yemen müzakereleri askıya alındı


Yemen'de devam eden iç savaşın sona ermesi için İsviçre'nin Biel şehrinde ön şartsız başlatılan müzakerelerin 3'üncü gününde görüşmelerin geçici süreliğine askıya alındığı açıklandı.

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ile İran destekli Şii Husiler arasında yaklaşık 9 aydır devam eden savaşı bitirmek için 15 Aralık'ta İsviçre'de taraflar arası müzakereler başladı. Şimdiye kadar Biel kentinde devam eden görüşmelerdeki bazı oturumlara Husilerin katılmadıkları bildirildi. BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Velid Şeyh Ahmed tarafından Husilerin müzakerelere tekrar katılmaları için yapılan ikna çabalarının ise başarısız olduğu kaydedildi. Husiler, BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed'i meşru hükümetle gizli anlaşma yapmakla suçluyor. Bu nedenle Husilerin görüşmeleri boykot ettiği iddia ediliyor.

Müzakerelerin başlamasıyla birlikte Yemen'deki Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarları ile koalisyon güçlerinin desteklediği Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'yi destekleyen Halk Direniş Güçleri arasında 7 gün sürecek ateşkes ilan edilmişti. Ancak şimdiye kadar Husilerin defalarca ateşkesi ihlal ettiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Nisan ayında aldığı 2216 sayılı kararla, eski lider Salih'e bağlı güçler ile Husilerin silah bırakması ve ele geçirdikleri şehirlerden çekilmesi hedefleniyor.

Öte yandan, Yemen'in Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi Halit El-Yemani, Husilerin kararlı olması durumunda başlatılan ateşkesin meşru hükümet tarafından uzatabileceğini söyledi. Daimi Temsilci El-Yemani, Taiz kentine insani yardımların ulaştırılması konusunda iki tarafın anlaştığı ve yardımların güvenliği için bir geçiş koridoru oluşturulacağını ifade etti. Bu gelişmeler çerçevesinde BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Velid Şeyh Ahmed, Yemenlilerin çektiği acıları hafifletecek önemli adımlar atıldığını vurguladı.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak için koalisyon güçleri, 26 Mart'ta başlayan "Kararlılık Fırtınası" adını taşıyan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiğini duyurmuştu. Hemen ardından "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını bildiren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Nisan ayında yardım malzemelerinin ülkeye ulaşması için 5 günlük ateşkes ilan etmişti. CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre'deki Yemen müzakereleri askıya alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER