İzmir'de 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı


İZMİR (CİHAN)- İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı koordinatörlüğünde İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Şifa Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi tıp fakülteleri dekanlıkları ile İzmir Tabip Odası birlikteliğinde 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başlayan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'nde devam eden törene Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Ayhan İzzettinoğlu, İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Suat Kaptaner, Bornova İlçe Sağlık Müdürü Vahap Tevfik Oğuz, Konak İlçe Sağlık Müdürü İbrahim Padır, Karşıyaka Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Murat Işıl, İzmir Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Zafer Beken, Başhekim Vekili Dr. Orhan Satılmaz ve sağlık çalışanları katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından meslekte 40. yılını dolduran hekimlere plaket töreninde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, plaketini Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda'dan aldı. Törende ayrıca hafta dolayısıyla tıp fakülteleri arasında düzenlenen spor müsabakalarında başarı gösteren takım ve sporcular ile sağlık haberi dalında basın emekçilerine ödül ve plaketleri verildi. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aydan Çelebiler, yaptığı açış konuşmasında 14 Mart Tıp Bayramı'nı da içine alan Sağlık Haftası'nda düzenlenen bilimsel toplantılarda ülkenin sağlık meseleleri, çözüm yolları ve bu konudaki önerilerin dile getirildiğini söyledi. AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 346 hekim düşerken bu sayının Türkiye'de 171'de kaldığını, OECD ülkelerinde her 100 bin kişiye 840 hemşire düşerken bu sayının Türkiye'de sadece 144 olduğunu ifade eden Dekan Yardımcısı Çelebiler, "Sağlık, insan ve toplum yaşamının temelidir. Hangi sağlık sistemi kurgulanmış olursa olsun, sistemi çalıştıracak olan esas yapı insan gücüdür. Bu kitlenin niteliği, sistemin başarısını belirleyen temel unsurdur." dedi. Yaklaşık 52 bin öğrencinin tıp fakültesinde eğitim aldığı Türkiye'de, 2014 kayıtlarına göre toplam 12 bin 910 öğretim üyesinin eğitim verdiğini kaydeden Çelebiler, "Tıp eğitimiyle ilgili yayımlanan raporlar kadavra, laboratuvar ve diğer eğitim olanaklarının yeterli olduğu fakülte sayısının çok az olduğunu ortaya koymaktadır." dedi.

HASTA MEMNUNİYETİ YÜZDE 65, HEKİM MEMNUNİYETİ YÜZDE 10

Oda Başkanı Kaptaner ise kamuoyunda sıkıntıları ve hak talepleriyle gündeme gelen hekimlik mesleğinin, son dönemde ciddi bir itibar kaybı yaşadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan anketlerde, hasta memnuniyetinin yüzde 65'lere vardığını ancak hekim memnuniyetinin yüzde 10'larda kaldığını ifade eden Kaptaner, bu durumun ciddi bir çelişkiyi ortaya koyduğunu dile getirdi. Türkiye'nin ilaç ve tıbbi teknolojideki dışa bağımlılığının önemli bir tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Kaptaner, sağlık çalışanları açısındansa çalışma şartları ve sosyal haklarınıyetersiz olduğunu söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER