İzmir'deki 'burs, bağış, kurban' operasyonunda beş kişi serbest


İzmir'de hayırseverlere yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 36 kişiden, aralarında daha önce AK Parti'den milletvekili aday adayı veya belediye başkan adayı olan ve Hizmet Hareketi aleyhinde çeşitli iddialar ortaya atan bir kişinin oğlunun da bulunduğu beşi serbest bırakıldı.

Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir merkezli altı ilde, aralarında esnaf, işadamı, avukat ve bürokratların da bulunduğu 57 kişiye yönelik olarak kurban, burs ve bağış verdikleri iddiasıyla operasyon düzenlemişti. Gözaltına alınarak sorgulanan 36 kişi arasında, kanser hastası olan Av. H.T. ve AK Parti'den miletvekili aday adayı veya belediye başkan adayı olan isimler de yer aldı.

İzmir'de ilki 24 Temmuz 2015'te yapılan burs, bağış ve kurban soruşturmasının devamı olan polis baskınlarında, 57 kişi hakkında verilen gözaltı kararı için saat 06.00 sıralarında, 39 kişiye ait 40 adreste arama yapıldı, 36 kişi gözaltına alındı. Bunlar, İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ne götürüldü.

SERBET BIRAKILAN İSİMLER DİKKAT ÇEKTİ

TEM Şube Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan ilk beş kişinin tamamı serbest bırakıldı. Bunlardan işadamı S.S.G., AK Parti'den 2009 yerel seçimlerinde Bayraklı belediye başkan adayıydı. Daha önce ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekilliği görevini yürütmüştü.

Gözaltına alınan avukatlardan biri olan M.G. ise AK Parti'den 2011 ve 2015 seçimlerinde milletvekili aday adayı olmuştu. AK Parti'nin 7 Haziran 2015 seçimi için yaptığı temayül yoklamasında, teşkilatın destek verdiği ilk sekiz kişiden biriydi. AK Parti Buca İlçe Yönetim Kurulu üyeliği, İzmir Büyükşehir ve Buca belediyeleri meclis üyeliği, AK Parti il başkan yardımcılığı görevlerinde de bulundu. 7 Haziran seçiminde AK Parti'den milletvekili olan Cemil Şeboy'un da bir dönem avukatlığını yaptı. Halen partinin en önemli isimlerinden, MKYK üyesi olan İzmir Milletvekili Hamza Dağ da bir dönem M.G.'nin ofisinde avukatlık olarak çalışmıştı.

Operasyonda gözaltına alınanlardan biri de M.B.S. oldu. İzmir'de babasına ait rulman fabrikası bulunan M.B.S. de polisteki ifadesinden sonra serbest bırakıldı. Babası E.S., hükümete yakın medya organlarında, Hizmet Hareketi aleyhinde çeşitli iddialar ortaya atmıştı.

Bu isimler dışında M.Ş. ve A.Ö. adlı kişiler de daha serbest bırakıldı. Şu anda emniyette tutulan 31 kişiden sadece birinin ifadesinin alındığı, geri kalan 30 kişiyle ilgili ise ifade alma işlemine başlanmadığı öğrenildi.

İLK OPERASYONDAN TUTUKLU YOK

Son operasyonda gözaltına alınan avukatlardan İ.Ç., ilk operasyonda gözaltına alınan bazı kişilerin avukatlığını yapmıştı. O dönemde 22 kişi gözaltına alınmış, 18 kişi mahkemede serbest bırakılmıştı. Tutuklanan 4 kişi de kısa bir süre sonra tutukluluğa yapılan itiraz sonucu tahliye edilmiş, soruşturmada tutuklu kalmamıştı.

BAŞSAVCILIĞIN GÖZALTI GEREKÇESİ BURS, KURBAN, BAĞIŞ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyon haberinin duyulmasının hemen ardından esnaf, işadamı, avukat ve bürokratların da bulunduğu gözaltılar ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Başsavcılığın açıklamasında, terör suçlamasıyla yapılan gözaltıların gerekçeleri olarak burs, bağış, kurban toplamak gösterildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Örgüt adına himmet, infak, burs, bağış, kurban ve benzeri adlar altında, düzenlenen toplantılarda katılanlardan ikna ya da tehdit ve şantaj yoluyla para topladıkları, bu paraları örgüte aktararak örgüte ekonomik kaynak sağladıkları iddiaları ve bu yönde ciddi bulguların bulunması üzerine daha önce Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca başlatılan ve hali hazırda devam eden soruşturma kapsamında toplanan deliller doğrultusunda haklarında yeterli şüpheye ulaşılan, aralarında işadamları, avukatlar ve bir bürokratın bulunduğu 57 kişiye yönelik olarak gözaltına alınma talimatı verilmiş, 39 kişiye ait 40 adreste arama ve el koyma işlemi yapılmıştır." CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'deki 'burs, bağış, kurban' operasyonunda beş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER