İzmir'deki su faturalarında 'atık bedeli' tartışması


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı oturumunda, su faturalarıyla birlikte alınan atık bedellerinin yüksek gelmesi tartışma konusu oldu. AK Partili üyelerden Azad Fazla, otoparklardaki abonelik siteminin kaldırılmasını isterken aynı partiden Meclis Üyesi Çağlar Haspolat ise su faturalarındaki atık su bedellerinin yüksekliğini gündeme getirdi. AK Partili üye Özen Kızılırmak ise, "Bazı belediyeler yapmıyor, dediniz. Bu belediyeleri örnek alsak, halkın feryadına kulak versek, biz de bunu yapmasak ne olur başkanım? Bu uygulamayı yapmasak, atık su bedeli almasak ne olur?" diye sordu. Buna karşılık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Biz yönetmeliğe uyuyoruz. Bizim başımız kel. Yasa geçtiği günden itibaren harfiyen uyguluyoruz. Başında saçı olanlar uygulamıyor. Bazılarına bunlar sorulmuyor ama bize soruluyor." dedi.

Gündemdeki konularla ilgili söz alan Fazla, "Abonelik sistemi, şahsa özel bir uygulama haline geldi. Güzelyalı sahilinde ve diğer katlı otoparklarda, araçlarını koyacakları zaman dolu durumda ve bundan faydalanmak isteyen vatandaşlar, 'Abonelere aittir' tabelalarıyla karşılaşıyor. Abonelik sisteminden dolayı buralar kapalı konuma geldi. Kamusal alanların, üçüncü şahıslara imtiyazlı biçimde abonelik için verilmesi dava konusu olabilir. Buradaki hukukdışı bir uygulamadır, vatandaşlar bu konuyu yargıya taşıyabilir. Turizm kenti olduğumuzdan ötürü yazın, abonelik sisteminden ötürü otopark alanları boş olsa da vatandaşlar araçlarını parkedemiyor ve bir mağduriyet yaşıyor. Yurttaşlarımızın böyle bir mağduriyet yaşamasının, sizin adalet ilkelerinizle bağdaştığını düşünmüyorum. İşletmenin abonelik sistemi nedeniyle zarara uğramaması için abonelik sisteminin kaldırılması gerekmektedir, aksi takdirde zamlar devam edecektir." şeklinde konuştu. Başkan Kocaoğlu da otoparkların verimli kullanılması için çalışma yaptıklarını söyledi.

Vatandaşın döktüğü suyun, içtiği sudan daha pahalı olduğunu söyleyen Haspolat ise Sarıkız Arsenik Arıtma Tesisi'nin çalışmadığı yönünde bilgiler geldiğini, su faturalarındaki atık su bedellerinin vatandaşın canını yaktığını söyledi. Kocaoğlu, tesislerin çalıştığını ve içilebilir su ürettiğini belirtti. Kanunlara tamamen uyduklarını dile getiren Kocaoğlu, "Biz İZSU'nun bütün maliyetlerini hesaplayıp su fiyatını belirliyoruz. Buna atık su bedeli ve kullanma bedeli dahil. 2011 senesinde bir yasa çıkardılar, biz de hemen harfiyen uyduk. Uymayan illerimiz var ve o zamanki değerlendirmelere göre su için harcadığımız parayı, atık su bedelini topladık, çarptık, su bedelimiz çıktı. O tarihte bu ayarlamayı yaparken tek başlık altındaki suya bir kuruş zam yapmadık. Şimdi bu, siyasi polemiklerden dolayı yapılıyor. İlçe belediyelerimizde topladığımız faturalarımız var; 12,15 kuruş su parası, 18,72 kuruş atık su bedeli, ÇTV 2,34 kuruş, katı atık toplama bedeli 7,34 kuruş. Bunu da ilçe belediyemiz için topluyoruz. Katı atık bertarafı için 0,87 kuruş olmak üzere toplam 45 TL'dir, yani bizim 9,68 kuruşu belediyeye ücretsiz olarak, belediyemiz tahsil eder etmez aktarıyoruz. İlçe belediye başkanlarımız hiçbir şey söylemiyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu parayı toplamasa, belediyeler kökünü harcasalar toplayamazlar. Biz belediyelerimize bedava bu hizmeti veriyoruz. 0,20 metreküp arası su fiyatı 3,43 kuruş, başka belediyelerde ise 0-10 ton arası 3,98 kuruş, 11-20 ton arası 5,79 kuruştur KDV hariç." diyerek, diğer büyükşehir belediyelerinin faturalarından örnekler verdi. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'deki su faturalarında 'atık bedeli' tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER