İzmir, geliri yüksek olmasına rağmen hayattan memnun değil


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk defa yayımlanan "İllerde Yaşam Endeksi" ile bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve subjektif göstergeler kullanarak, yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir çalışma yaptı. İldeki yaşamın bütün boyutlarıyla izlenmesi ve iyileştirilmesi bakımından altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmek hedefleniyor. TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre Isparta, yaşam endeksinde en yüksek değerle ilk sırayı aldı. Onu sırasıyla Sakarya ve Bolu takip etti. Son sırayı Muş aldı. İzmir ise yaşam endeksinde 21. sırada.

İZMİR KONUT ENDEKSİNDE 18, GELİRDE 3. SIRADA

Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan ve özellikleri itibariyle birey ve hane halkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde en yüksek değeri Sakarya aldı. Sakarya'yı Sinop ve Bolu takip ederken Ardahan, en düşük konut endeks değerine sahip il oldu. İzmir ise konut endeksinde 18. sırada yer aldı. Kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkanı sunan gelir ve servet boyutunda en yüksek endeks değerini İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla Ankara ve İzmir izledi. Gelir ve servet endeksinde son sırayı ise Adıyaman aldı.

İZMİR SAĞLIKTA 16, EĞİTİMDE 31. SIRADA

Bireylerin genel sağlık durumu, sağlık altyapısı ve imkanlarının yeterliliği, sağlık hizmetlerinden memnuniyet açısından yaşam kalitesiyle doğrudan ilgili olan sağlık boyutu endeksinde en yüksek değeri Isparta aldı. Onu sırasıyla Bolu ve Rize takip etti. Son sırayı Ağrı aldı. İzmir ise sağlık endeksinde 16. sırada yer aldı. Bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip eğitim boyutu endeksinde ilk sırayı Tunceli aldı. Onu sırasıyla Isparta ve Amasya izledi. Eğitim endeksinde en düşük değerle son sırayı Hakkâri aldı. İzmir ise 31. sırada yer aldı.

ALTYAPI HİZMETLERİNE ERİŞİM ENDEKSİNDE İZMİR İKİNCİ

Yaşanan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişimde, en yüksek endeks değeriyle ilk sırayı İstanbul aldı. Onu İzmir ve Ankara izledi. Altyapı hizmetlerine erişim endeksinde en düşük değerle son sırayı Hakkâri aldı.

YAŞAM MEMNUNİYETİ ENDEKSİNDE İZMİR 51. SIRADA

İnsanların, yaşamının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin düzeyini ifade eden yaşam memnuniyeti boyutunda en yüksek endeks değeriyle ilk sırayı Sinop aldı. Onu sırasıyla Afyonkarahisar ve Bayburt takip etti. Son sırayı Tunceli aldı. İzmir ise yaşam memnuniyeti endeksinde 51. sırada yer aldı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir, geliri yüksek olmasına rağmen hayattan memnun değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER