İZTO: Önümüze umutla bakmak istiyoruz ama piyasada işler pek iyi değil


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, karşılıksız çeklerde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, "Seçimleri geride bıraktık. Önümüze umutla bakmak istiyoruz ama piyasada işler de pek iyi değil." dedi.

ING Bank tarafından geliştirilen 'İş Dünyası İçin Güvenli Tahsilat Dönemi: ING Güvence', İZTO'da düzenlenen toplantıyla üyelere tanıtıldı. Oda Başkanı Demirtaş, yaşanan küresel durgunluğun iki yıl daha devam edeceğinin beklendiğini kaydederek, üyelerini uyardı. Şirketlerin, özellikle satış yaptıkları firmaların çek, senet gibi vadeli ödemelerini zamanında yapıp yapmayacağı endişesi taşıdığını aktaran Demirtaş, "Vadesi geldiğinde alacağını tahsil edemeyen şirketler iflasa kadar sürüklenebiliyor. Bu yüzden tüm üyelerimize parasını tahsil edemeyeceğiniz firmalara mal satmayın uyarısında bulunuyoruz." dedi.

KARŞILIKSIZ ÇEK YÜZDE 15 ARTTI

Piyasada iş yaparken herkesin çek, senet kullanmaya mecbur olduğunu da belirten İZTO Başkanı, karşılıksız çeklerde yaşanan artışa dikkat çekti. Son 9 ayda 557 bin çekin karşılıksız çıktığını kaydeden Ekrem Demirtaş, güvenli ödeme sistemlerinin büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Ocak-Eylül 2015 döneminde bankalara 17 milyon çek ibraz edildiğini aktaran Demirtaş, bu çeklerin parasal tutarının yaklaşık 500 milyar TL olduğunu kaydetti. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk 9 ayda 557 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bunların parasal tutarı 19,7 milyar TL'yi buluyor. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında karşılıksız çek adedi yüzde 15 arttı. Eylül ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlem yapılan iller arasından İzmir'de yer alıyor. ING, 'alıcı' ve 'satıcı' arasında tahsilat garantili bir ödeme sistemi kurduklarını, 'ING Güvence' olarak adlandırdıkları bu sistemi üyelerimize tanıtmayı talep ettiklerinde memnuniyetle kabul ettik. İş aleminin böylesine önemli bir sorununa çözüm ürettikleri için ING'ye teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"100 MİLYAR TL TİCARET KARŞILIKSIZ ÇIKTI"

ING Bank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır da yeni kurdukları sistemde yüzde 100 güvence garantisi olduğunu söyledi. Bir çekin ortalama 5 kere ciro edildiğini belirterek, "Yılbaşından bu yana karşılıksız çıkan çek–senet miktarı yaklaşık 20 milyar TL. Bir çekin 5 kere ciro edildiğini de göz önünde bulundurursak yaklaşık 100 milyar TL'lik bir ticaret karşılıksız çıkmış oluyor." dedi.

İş dünyasının bu büyük sorununa çözüm getirmek için ING Güvence sistemini getirdiklerini dile getiren Çakır, sistemin online çalışan, pratik, kolay ve zahmetsiz olduğunu vurguladı. İhsan Çakır, sözlerini şöyle tamamladı: "En önemlisi sisteme girenler yüzde 100 tahsilat garantisine kavuşuyor. Bu sistemde alacaklar vadesinde hesaba yatırıldığı gibi, alacak çeki ciro eder gibi başka bir satıcıya devredilebilir veya iskonto ettirilerek nakit ihtiyacı karşılanabilir. Teminat mektubu ve ipotek yerine de kullanılabilecek bir sistem." CİHAN
<< Önceki Haber İZTO: Önümüze umutla bakmak istiyoruz ama piyasada işler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER