John Kerry bugün Atina'ya geliyor


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bugün resmi temaslarda bulunacak. Kerry, Kıbrıs'ta Rum ve Türk kesiminde yaptığı görüşmelerin ardından bugün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile ayrı ayrı görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, önce Çipras ile başbakanlık konutunda bir araya gelecek. Ardından Kerry, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile bakanlıkta görüşecek.

Kapsamlı bir gündemle Atina'da temaslarda bulunacak olan Kerry'nin görüşmelerinde; Türkiye- Rusya uçak krizi ile Paris'te meydana gelen terör saldırılarının da ele alınacak konular arasında yer alması bekleniyor.

Bu bağlamda Paris saldırganlarından ikisinin Yunanistan'dan geçtiğinin tespit edilmesiyle birlikte Atina'nın mülteciler arasına karışma ihtimali devam eden IŞİD mensuplarının tespit edilmesinde, güvenlik konusunun kritik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Yunan basın-yayın organları, Türk-Yunan ilişkilerinde Çipras'ın tepki çeken Ege'de it dalaşlarına ilişkin tweet'lerinin ardından ABD'nin iki ülke arasında herhangi bir negatif havanın tetiklenmesine karşı olduğu yorumunu yaptı.

ABD, özellikle Kıbrıs'ta çözüm için iki tarafın daha soğukkanlı ve çözüm odaklı çalışmalarını talep ediyor. Kerry'nin Atina'dan bu yönde çalışılmasını talep etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ENERJİ KONUSU MASADA

Kerry'nin Atina temaslarında öne çıkması beklenen konulardan bir diğeri ise enerji olacak. Yunanistan'da yapılan son seçimlerin ardından Atina, enerji konusunda daha ciddi girişimlerde bulunma iradesini ortaya koyacağı mesajını vermişti.

İlk aşamada TAP doğal gaz boru hattının inşasına ilişkin sürecin hızlandırılması oluşturuyor. Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak hattın Yunan- Bulgar hattı ile koordine edilmesi de hedefleniyor. Bu projeye ilişkin imzaların Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un 18 Aralık'ta Sofya'ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında atılabileceği ifade ediliyor.

Son olarak Atina, Keryy'den yıl sonunda tamamlanması beklenen Yunanistan ile kreditörler arasındaki yeni kredi anlaşmasına ilişkin ilk köklü değerlendirme sonucunda ülkenin dış borcunun kırpılmasına ilişkin destek bekliyor. Atina, böyle bir destek açıklamasının sembolik önemi olacağını düşünüyor. CİHAN
<< Önceki Haber John Kerry bugün Atina'ya geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER