"Kaçak içki ve sigaraların tahlili için 12 yıldır laboratuvar kurulamadı"


Sayıştay Başkanlığı, kaçak içki ve sigaraların tahlili için gerekli olan laboratuvarın 12 yıldır kurulamadığını tespit etti.

Sayıştay Başkanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) 2014 Yılı Denetim Raporu'nu yayımladı. 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da 'kuruma bağlı akredite laboratuvarlarının tesis edilmesine ve işletilmesine ilişkin şartları tespit etmek' maddesinin yer aldığı belirtilen raporda, "Ancak söz konusu kanun ile 2002 yılında kurularak faaliyete başlayan kurumun karar organı olan kurul; aradan geçen 12 (on iki) yıllık süreye rağmen kanun ile kendisine verilen görevi halen yerine getirmemiş, Kuruma bağlı akredite laboratuvarlarının tesis edilmesine ve işletilmesine ilişkin şartları tespit etmemiştir." denildi.

Akredite laboratuvarlarının kurulmaması sonucu kaçak içki ve sigaraların tahlil ve analizlerinin başka laboratuvarlarda gerçekleştirildiği kaydedilen raporda, bu işlem için ayrıca gider yapılması gibi bir olumsuzluğa sebep olunduğu vurgulandı.

KURUMUN CEVABI

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun konuyla ilgili Sayıştay'a verdiği cevabi yazıda, kuruluşundan bu güne kadar bu konuda, pek çok kurum, kuruluş ve üniversite ile farklı zamanlarda ve farklı yöntemleri de içerecek şekilde kapsamlı görüş alış verişi çalışmaları yapıldığı belirtildi.

Bu bağlamda, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından 'Tütün Mamullerinin Üretiminde Kullanılan Girdilerin Değerlendirilmesi Amacıyla Fizibilite Çalışmalarının Yapılması' isimli projenin sonuç raporunun 23 Mayıs 2014 tarihinde kuruma sunulduğu kaydedilen cevabi yazıda, "Rapor, kurum tarafından incelendi ve değerlendirilmesi sonrası, kuruma bağlı akredite laboratuvarların tesis edilmesine ve işletilmesine ilişkin şartların tespiti için başta üniversiteler olmak üzere resmi kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler yürütülmekte." ifadeleri yer aldı.

KANUN İLE VERİLEN GÖREV GECİKTİ

Sayıştay raporunun sonuç bölümünde ise şu bilgilere yer verildi: "TAPDK'in kuruluşundan bu yana geçen 12 (on iki) yıllık süre dikkate alındığında, ilgili mevzuat ile kuruma bağlı akredite laboratuvarların tesis edilmesi ve işletilmesi için gereken şartları tespit etmekle görevlendirilen kurulun; kanun ile kendisine verilen görevi yerine getirmekte geciktiği açık olup, bu konudaki çalışmaların hızlandırılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır."

VERGİ KAYBI YAKLAŞIK 520 MİLYON TL

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı 2014 yılı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Raporu'na göre 2014'de ülke genelinde 106 milyon 431 bin 665 paket kaçak sigara yakalandı. Rapora göre, 2013'de 108 milyon, 2012'de 99 milyon ve 2011'de 69 milyon paket sigara ele geçirildi. 2014 yılında Türkiye'de yakalanan kaçak sigaraların yaklaşık yüzde 50'si Bulgaristan (Prestige-Victory-M&M), yüzde 30'u Çin (J&J-Ashima-Marble), Endonezya (United), Polonya (Brillant), Ermenistan (Akhdamar), Birleşik Arap Emirlikleri (Capital), Moldova (MT), Ürdün (Mikado) ve Gürcistan (Pırvelli), yüzde 10'u diğer ülkeler menşeili ve yüzde 10'u ise Türkiye'de üretilerek yabancı ülkelere ihraç edildikten sonra yasa dışı yollardan tekrar Türkiye'ye sokulan sigaralar olduğu belirlendi. Tütün mamulleri kaçakçılığının oluşturduğu tehdidin Türkiye için gün geçtikçe arttığı belirtilen raporda, "KOM birimlerince 2014 yılı içerisinde ele geçirilen kaçak sigaraların neden olduğu vergi kaybının yaklaşık 520 milyon TL'yi bulduğu tahmin edilmektedir." denildi.

EN ÇOK KAÇAK İÇKİ YAKALANAN YERLER

Rapora göre, geçen yıl yapılan operasyonlarda 143 bin şişe alkollü kaçak içki ele geçirildi. En çok kaçak içki ise İstanbul'da yakalandı. Rapora göre, Marmara ilinde 31 bin 570 şişe içki yakalandı. İstanbul'u, 22 bin 406 şişe ile Adana, 16 bin 449 şişe alkollü içki ile İzmir takip etti. Raporda, alkollü içki kaçakçılığı ve sahteciliğinin Akdeniz ve Ege kıyı şeridindeki illerde yoğunlaştığı ifade edildi. CİHAN
<< Önceki Haber "Kaçak içki ve sigaraların tahlili için 12 yıldır... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER