Kar üstünde güreştiler

Kar üstünde güreştiler

Türkiye'de 987 ilçe arasından cittaslow (sakin şehir) seçilen 10 ilçeden birisi olan Artvin'in Şavşat ilçesinde dünyada ilk kez güreş literatüründe 'beyaz minder' diye tabir edilen kar güreşleri yapıldı.

Bu yıl Şavşat Veliköy'de 21.si düzenlenen Kar Güreşleri Şenliklerine ilgi ve katılım yüksek olurken, Artvin milletvekilleri de güreşleri izleyenler arasındaydı. Şavşat-Veliköy Karüstü Güreşleri İran, Gürcistan, Ukrayna ve Azerbeycan'ın da katılımıyla uluslararası hüviyet kazanan önemli festivallerden birisi olma yolunda kendisini gösterdi.

Veliköy Muhtarlığı, Veliköy Kültür ve Dayanışma Derneği`nin ortaklaşa düzenlediği bu yıl 21.si gerçekleştirilen Veliköy Kar Güreşleri Festivali`ne Artvin`in yanı sıra Rize, Sivas, Tokat, Erzurum, Ardahan, İzmit ve İstanbul, Gürcistan, İran, Ukrayna ve Azerbaycan`dan 150 sporcu, 12 kategoride mücadele etti. Yaklaşık 1 metre karın üzerinde, güneşli bir havada gerçekleştirilen güreşlere, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cüneyt Yüksel, Veliköy Muhtarı İrfan Avcı, Pınarlı Köyü (Suloban) Muhtarı Artvin Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halim Yiğit ile yaklaşık 3 bin kişi izledi.

Güreşlerin sunumunu Recep Avcı yaparken, zeminin yumuşak kar olması nedeniyle, güreşler yapılmadan önce seyirciler tarafından karlar ezilerek güreşe hazır hale getirildi. Bazı vatandaşların pistte dolaşırken güreşe tutuşmaları ise renkli görüntüler oluşturdu. Toplamda 20 bin TL para ödülünün dağıtıldığı, başpehlivana 4 bin lira ödül verildiği güreşlere, 12 kategoride 50 güreşçi katıldı. Karüstü güreşlerinde, güreşçilerin kıyasıya şampiyon yarışında, zaman zaman küçük sakatlanmalar meydana gelse de sağlık görevlileri, sakatlıklara anında müdahale etti.

Açılış konuşmasını yapan Veliköy Muhtarı Veliköy İrfan Avcı, şenliklerin birlik ve beraberlik noktasında büyük önemi olduğunu, yüzlerce yılda var olan kültürlerin, yaşatılmasında önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparken, turizmin geliştirilirken çevre hassasiyeti gösterilmesi gerektiğinin önemine değindi.

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, "Dünyada eşi benzeri olmayan kar güreşleri etkinliklerimize, şenliğimize, Cittaslow ilçemize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. İlçemizde eskiden bayramlarda, eğlencelerde, hatta cuma namazları sonrasında yapılan güreşler, 21 yıl önce etkinliğine dönüştürülerek eşsiz bir organizasyona imza atılmış ve uluslar arası bir düzeye getirmiştir." dedi.

Çeşitli kategoriler de dereceler alan güreşçilere ödülleri verilirken, 120 kiloda yapılan güreşler sonucunda başpehlivan, daha önce de şampiyonlukları olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sporcusu olan Ferhat Binici oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Kar üstünde güreştiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER