Karara, dün sevinen AK Parti Grup Başkanvekili, bugün 'yetki gasbı' dedi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararı için 'Tanımıyorum, saygı duymuyorum' açıklaması Meclis Genel Kurulu'nda sert tartışmalara sebep oldu. Daha önce tahliye kararı için 'Mahkeme kararını sevinçle karşıladım' diyen AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Erdoğan'ın açıklamasının ardından bugün Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa Mahkemesi'nin 'yetki gasbı' yaptığını savundu.

Genel Kurul'da yaşanan tartışmalar sırasında konuşan Turan, referandumda Anayasa Mahkemesinin bu konudaki yetkilerinin revize edilmesini AK Parti'nin hayata geçirdiğini hatırlattı. Hiç kimsenin tutuklu yargılanmasını istemediğini belirten Turan, fakat "Mahkeme ilahi bir hükümdür, eleştirilemez." denmesini doğru bulmadığına dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesinin kararının, sınırlarını aşan, yetki gasbı yapan bir karar olduğunu iddia eden Turan, şöyle devam etti: "Ama kişilerin tutuksuz yargılanmasını istemek başka bir şeydir. Aynı şeyi bir daha söylüyorum, ısrarla altını çiziyorum. Kişiler hakkında yerel mahkeme kararını vermemiştir, kesinleşmemiştir, ne beraat ne hüküm yoktur. Kararı hep beraber bekleyeceğiz. Ama Anayasa Mahkemesinin söz konusu kararını eleştirme hakkımız da var diye düşünüyoruz. Kaldı ki hâlâ iddianameyi okumayan, dosyanın içeriğini bilmeyen insanların çok ciddi iddialara rağmen bir şey yokmuş gibi davranmasını ibretlik buluyorum. Dün ne demişsem bugün de aynı şeyi söylüyorum; duruşum, tavrım net ve yerinde. Ben hukukçu kimliğimle tutuksuz yargılamaların istisna olduğunu düşünüyorum. Kişilerin masumiyet karinesi olduğunu düşünüyorum. Kim olursa olsun, hakkında hüküm kesinleşinceye kadar hep masum olduklarına inanıyorum. Bir kimse cezaevinden çıktığı için de ona üzülmem. Dolayısıyla, kişilerin o gün bırakılmasından sonra yaptığım açıklamanın ne olduğu ortada. Ama devamında şunu söyledim: Anayasa Mahkemesi kendisinin yetkilerinin dışında bir karar vermiştir. Yerel mahkemenin kararı beklenmesi lazımdır. Bunu söyledim. Bunda farklı olan ne var? Aynı şeyi bir daha söylüyorum: Can Dündar hakkındaki iddialar çok vahimdir. Casusluk dünyanın her yerinde suçtur. Bu vahim iddiaların bir an önce yetkili mahkemesince karara bağlanması gerekir dedim. Anayasa Mahkemesinin kararı esasa ilişkin bir karar değildir. O kararı verecek olan ceza mahkemesidir, ceza mahkemesinin yargıçlarıdır. Bunu bekleyelim dedim. Bu iddiadan yola çıkarak da Hükûmetin yıpratılmasının doğru olmadığını ifade ettim. Aynı şeyi bir daha söylüyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında hak ihlali kararı verdiği gün ise "Ben de bahse konu mahkeme kararını sevinçle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum ancak hepinizin bildiği gibi, mahkeme kararları üzerinden partimizin veya iktidarımızın itham edilmesini de doğru bulmuyorum. Geçen dönem arkadaşlarımıza büyük katkısıyla beraber adli kontrol gibi, tutuksuz yargılamaların esas olması gibi birçok prensibi beraber burada yasallaştırdık. Asıl olan tutuksuz yargılamaktır. Yerel mahkemelerin kararı da bizim açımızdan hukuka uygun bir karar olarak değerlendirilecektir, Anayasa Mahkemesininki de öyle olacaktır. Dolayısıyla, bu, yargının işidir, yargı kendi içerisindeki sürecinde usulü gözden geçirmiştir, bu kararı vermiştir. Ben, tekrar hayırlı olmasını ümit ediyorum." açıklamasını yapmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Karara, dün sevinen AK Parti Grup Başkanvekili, bugün... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER