Kars'ta başlayan kan davası, bayram arifesinde Bursa'da barışla noktalandı


Kars'ın Selim ilçesi Dölbentli köyünde Yurttapan ile Bahçıvan aileleri arasında 15 ay önce başlayan kan davası Bursa'da Kurban Bayramı arifesinde barışla noktalandı.

Dörtbentli köyünde 13-14 yaşındaki çocukların tartışması ile başlayıp Bursa'da devam eden kan davası Fırat Bahçıvan ile Sıddık Yurttapan'ın ölümüyle sonuçlandı. Geçen sürede birçok kişinin de yaralandığı kavgalardan dolayı yaklaşık 8 kişi ise şuanda hapiste bulunuyor.

Aynı köyden olan İzmir Bakkallar Odası yönetim kurulu üyesi Kaplan Tatar'ın arabuluculuğu ile başlatılan süreç, Bursa Esnaf Sanatkarlar Odası (BESOB) Başkanlığı'nın da araya girmesiyle barışla sonuçlandı. Hazırlanan protokol kapsamında Yıldırım Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlene törenle iki aile bayram öncesi barışıp kucaklaştı. Protokol gereği: "Aileler arasında maddi manevi her hangi bir şart konulamayacak. Aileler karşılıklı olarak adli davalarından vazgeçecek. Aileler arasında ki kan davası son bulacak. Köyünden göç etmiş aileler köyüne dönüp arazisini kullanabilecek ve her türlü yaşam hakkına sahip olacak."

Hazırlanan protokol şahitler Bursa Valisi Münir Karaloğlu, BESOB Başkanı Arif Tak, Kaplan Tatar, Kars Iğdır Ardahan Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Sadri Akgün ile Bursa Boya ve Dekorasyon Odası Başkanı Ferhat Daysalı'nın huzurunda Bursa Müftüsü Mehmet Emin Ay'ın okuduğu duanın ardından imzalandı.

HER İKİ TARAFA DA HAYIRLI OLSUN
Protokol, Yurttapan ailesi adına Özkan Yurttapan, Bahçıvan ailesi adına da Fazıl Bahçıvan tarafından imzalandı. Taraflar ayrıca masaya konular Kuran'ı Kerim'e el basarak protokole sadık kalacaklarına dair yemin etti. İmzadan sonra konuşan Özkan Yurttapan, "Bütün herkese hayırlı olsun diyorum, yetiyor." şeklinde konuşurken; Fazlı Bahçıvan da, "Hayırlı olsun her iki tarafa da" demekle yetindi.

BİR DAHA ŞEYTANA UYMAYIN

Törende konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, barışın önemine dikkat çekerken, "Barışın, kardeşliğin tesis edilmesi gereken bayramın arifesinde bir aradayız. Bizler üç günden fazla küs durmayı, dargın durmayı yasaklayan bir dine mensubuz. Dinimiz bunu emretmesine rağmen zaman zaman incir çekirdeğini doldurmayacak meselelerden dolayı birbirimizi kırıyoruz. Kars'ın Selim ilçesinde incir çekirdeğini bile doldurmayacak basit meseleler ile başlayan ve iki cana mal olan, 8 kişinin şuanda cezaevinde olmasına neden olan vahim bir olayı barış ve kardeşlik için sona erdirmek için buluştuk. Ne olur bir daha şeytana uymayın." dedi.

BESOB Başkanı Arif Tak ise barışa vesile olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, iki ailenin bundan sonra barış içinde yaşayacaklarına inandığını söyledi.

Protokolün ardından iki aile adına Özkan Yurttapan ile Fazlı Bahçıvan birbiri ile kucaklaşıp birbirine karanfil verdi. Aileler daha sonra topluca kucaklaşıp barıştıktan sonra Vali Münir Karaloğlu'nun davetlisi olarak kuru fasulye yemeye gitti. CİHAN
<< Önceki Haber Kars'ta başlayan kan davası, bayram arifesinde Bursa'da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER