Katalan lider Artur Mas meydan okumaya devam ediyor


Katalonya Özerk Yönetimi Geçici Başkanı Artur Mas, Katalan Meclisi'nde kabul edilen bağımsızlık önergesini Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini değerlendirdi.

'Cadena Ser' radyosuna konuk olan Mas, "Anayasa Mahkemesi Katalanların çoğunluğunun iradesini iptal edemez." dedi.

Artur Mas, "Hukuki açıdan iptal edildi. Ancak siyasi olarak devam etmek zorundayız. Parlamento'da büyük çoğunluk var ve bu bizi demokratik kararı uygulamaya zorluyor." dedi.

27 Eylül seçimlerinde yüzde 55 alamadıklarını ve dolayısıyla bağımsızlık ilan edemeyeceklerini kabul eden Katalan lider, "Ama Katalonya'da bir devlet kurma sürecini başlatabiliriz" şeklinde konuştu.

Artur Mas, İspanya'dan bir gün "kopuş" olması ihtimaline karşı Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye gibi kurumları hazırlamak gerektiğini savundu. Ayrılıkçı lider, "İspanya'dan kopuşun maksimum hukuki garantiler ve diyalogla" yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Mas, Madrid hükümetinin "sağırlar diyaloğunu" tercih ettiğini çünkü Katalonya'dan gelen her teklife dava açarak cevap verdiğini söyledi.

Katalonya Meclisi'nin 9 Kasım'da kabul ettiği bağımsızlık önergesi, dün İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Ayrılıkçı gruplar Junts pel Si ve CUP'un desteğiyle meclisten geçen önerge 18 ay sonra Katalonya'nın bağımsızlığını öngörüyordu. CİHAN
<< Önceki Haber Katalan lider Artur Mas meydan okumaya devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER