Kayıp 667 bin ton kömür Meclis gündeminde


ANKARA (CİHAN)- CHP Milletvekili Özgür Özel, Sayıştay raporuna göre kayıp 667 ton kömür konusunu Meclis'e taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde Özel, "Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, 2012 yılına ait 667 bin ton kayıp kömür stoku ile ilgili bugüne kadar herhangi bir inceleme yapmış mıdır? Sayıştay Raporunda yazıyor olmasına rağmen bugüne kadar rağmen Teftiş Kurulu bir inceleme başlatmamış ise, bunun nedeni nedir?" diye sordu.

CHP Manisa Milletvekili Özel, 2012 yılında Sayıştay raporuna da yansıyan 667 tonluk kayıp kömür hakkında yasal bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Özel, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: "İşletme Müdürlüğünce, Müessese Müdürlüğü'ne 18.02.2013 tarihinde yazılan yazıda; "Kayıtlarla karşılaştırıldığında 667.066,20 ton noksanlık olduğu görülmüş ve bu noksanlığın stok maliyet bedeli ile değerlendirildiğinde 6.842.254,49 TL tutarında olduğu tespit edilmiştir." denilmiştir. TKİ ise maliyeti 6,8 milyon lirayı bulan kayıp kömür için 1,3 milyon lira vergi ödemiştir. Daha sonra kayıp 667 bin ton kömürü soruşturmak için TKİ bünyesinde bir Komisyon kurulmuş ve bu Komisyon iki günde çalışmasını tamamlamıştır. TKİ'nin kurduğu komisyon stokları için 'Eksik ölçüm, taşların düşülmemesi ve kömürün tozlaşmasını gerekçe' göstermiştir.

Sayıştay'ın Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sınırlı Sorumlu Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesi 01.01-26.08.2013 Dönemi Denetim Raporunda da kayıp kömür aynen yer almış, olayın soruşturulması için kurulan komisyonun çalışmasını 'gerçekçi' bulmayan Sayıştay, Teftiş Kurulu'nun devreye girmesini istemiş ve "2 günlük bir çalışma ile bir yıl içinde oluşan 667 bin ton gibi büyük bir rakamı içeren stok noksanının nedeninin belirlenmesinin mümkün olmadığı gibi, raporda sıralanan varsayımlara dayalı nedenlerin de kabulü mümkün bulunmamaktadır. Zira raporda kesin bulgulara yer verilmemiş, genelleme yapılmıştır." denilmiştir. Teftiş Kurulu'nun da olayı soruşturmasını isteyen 2013 yılı Sayıştay raporu "2012 yılı faaliyet döneminde ortaya çıkan 667 bin ton stok açığının soruşturulması sonucu ortaya çıkacak sorumluluklar saklı kalmak" şartıyla ifadesiyle tamamlanmıştır.

Bu bağlamda Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Sınırlı Sorumlu Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesinin 2012 yılına ait 667 bin ton kayıp kömür stoku ile ilgili Genel Müdürlük Teftiş Kurulu bugüne kadar herhangi bir inceleme yapmış mıdır? İnceleme yapılmış ise 667 bin ton kayıp kömürün sorumluları kim/kimlerdir? 667 bin ton kayıp kömür, kurulan Komisyon tarafından belirtildiği gibi 'Eksik ölçüm, taşların düşülmemesi ve kömürün tozlaşması" nedeniyle mi kaybolmuştur? Teftiş Kurulunca 667 bin ton kömür stok açığı ile ilgili hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Sayıştay Raporunda yazıyor olmasına rağmen bugüne kadar rağmen Teftiş Kurulu bir inceleme başlatmamış ise, bunun nedeni nedir?"

CİHAN
<< Önceki Haber Kayıp 667 bin ton kömür Meclis gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER