Kaymakam Günlü: Kalitesiz turist söylemi turizme zarar veriyor

Kaymakam Günlü: Kalitesiz turist söylemi turizme zarar veriyor

Antalya Manavgat Kaymakamı Nazmi Günlü, turizm sektöründe çoğu zaman bilinçsiz bir şekilde kullanılan 'kaliteli' ve kalitesiz' turist sözlerini yanlış bulduğunu söyledi. Kalitesiz turist söylemlerinin turizm sektörüne zarar verdiğini belirten Günlü, hiç kimsenin tatil için gelen bir turisti kaliteli, kalitesiz diye ayırma hakkına sahip olmadığını kaydetti.

Kaymakam Günlü, gazetecilere sezonla ilgili değerlendirmede bulundu. Bölgede tatil konusunda Avrupalı turist ağırlıklı olması sebebiyle sezonda Rus turistleri ağırlayan destinasyonlara göre kayıplarının düşük düzeyde olduğunu belirten Günlü, kış turizmi bakımından açık olan otellerin kasım ve aralık ayı rezervasyonlarının iyi durumda olduğunu ifade etti. Turizm sektöründe klasik söylem haline gelen 'kalitesiz turist' sözüne karşı tepki gösteren Kaymakam Günlü, şunları kaydetti: "Ülkemize tatile gelen turistleri kaliteli kalitesiz diye ayırmak çok çirkin davranış. Kimsenin tatile gelen bir turisti sen kalitelisin sen kalitesizsin deme hakkına da sahip değil. Kimseye de böyle bir hak verilmiş değil. Havalimanına bir memur dikip uçaktan inen turistlere sen kalitesin sen kalitesizsiz diye ayrım mı yapacak. Bunlar hoş olmayan sözler. Kaldı ki bir kimsenin bir turisti böyle bir değerlendirmede bulunma hakkı yok. Bu tür sözlerden hiç hoşlanmıyorum. Çirkin buluyorum."

Turizmcilerin sattığı bir ürüne göre turistlerin bölgeye tatile geldiğinin iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Günlü, gelen turistlerin zorla otele gelmediği sunulan ürünün tercihine göre geldiğini herkesin çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti. Bu tür söylemler yerine herkesin önce ben nerede hata yapıyorum diyerek aynaya bakarak yanlışlarını görmesi gerektiğine dikkat çeken Kaymakam, "Bu turistler zorla mı otele geliyor. Sen bir ürün sunuyorsun bir fiyat belirliyorsun turistte ona göre tatile geliyor. Kalitesiz turist sözü nefret ettiğim bir söz. Turist tatil yaptığı süre içinde az harcama yapar çok harcama yapar o ayrı durum." ifadelerinde bulundu.

Bölgede deniz, kum ve güneş turizminin ağırlıklı olduğunu, turizmi 7 aydan 12 aya çıkarmada kışın otellerde yaz aylarında olduğu gibi doluluğunu yüksek seviyede olmasını beklemenin gerçekçi olmayacağını dile getiren Günlü, önemli olanın ölü sezon denilen mevsimde otellerin daha fazla açık kalmasını sağlamak olması gerektiğinin altını çizdi. Turistin kaldığı otelin 5 yıldızlı olması kadar konaklamanın dışına çıktığı alanında 5 yıldızlı olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Günlü, sürdürülebilir bir turizmin için turistin kaldığı otel ile çevrenin 5 yıldızlı olması gerektiğini kaydetti.

Günlü, seçim sonrası turizm sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek 2016 yılı turizm tanıtım çalışmalarıyla ilgili istişare edeceklerini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Kaymakam Günlü: Kalitesiz turist söylemi turizme zarar veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER