Kenneth Roth: Kürt mülteci dalgası başlayabilir


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İcra Direktörü Kenneth Roth, Güneydoğu'daki çatışmaların derinleşmesi ve Türkiye'de istikrarsızlığın artması durumunda Kürt mülteci dalgasının başlayabileceğini söyledi.

Cumhuriyet gazetesinden Berivan Aydın'ın sorularını cevaplayan Roth, "Karşılaştırma yapmayı sevmesem de Türkiye'nin otoriter eğilimin somut bir örneği olduğunu düşünüyorum. Bu hükümet eleştiriye karşı giderek buluttan nem kapar bir hal alıyor. Medyada, yargıda ve sivil toplumdaki kritik sesleri tolere etmede isteksizleşiyor. Bir hükümet etrafını siper gibi tahammülsüzlükle çevirdiğinde, otoriter rejim için gerekli zemini yaratır. Bu çok tehlikeli bir gidişattır. Türk toplumunun çok geç olmadan bu duruma uyanmasını umuyoruz." dedi.

Roth, "Zira denetimsiz hükümet yüzünden Güneydoğu'daki çatışmalar derinleşir ve ülkedeki istikrarsızlık artarsa, daha çok Suriyeli mülteci kendini güvende hissetmediği Türkiye'den Avrupa'ya göçer... Üstelik onlara yeni Kürt mülteci dalgası da katılabilir." ifadesini kullandı.

ABD PİNTİ DAVRANIYOR

Mülteciler konusunda ABD'nin tavrını eleştiren Kenneth Roth, "ABD Suriyeli mülteciler konusunda son derece pinti davranıyor. İki binden az sığınmacı almalarının bir sebebi, Başkan Barack Obama'nın risk almaktan korkması. Güvenlik tehdidi oluşturacaklarını öne sürerek sığınmacıları şeytanlaştıranlara geçit verdi. Halbuki mülteciler, ABD'ye turist ya da öğrenci olarak gidenlere hiç uygulanmayan yoğun güvenlik taramalarından geçiriliyorlar. Washington'ın bu hayal kırıcı tavrı üzerine Trump'ın hakaretamiz İslamofobisi eklenince endişeler artıyor, ancak Trump henüz başkanlık yarışını kazanmanın çok gerisinde." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Kenneth Roth: Kürt mülteci dalgası başlayabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER