'Kezban sansür uygular diye eve çağıramadım'


İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, geçtiğimiz hafta Aksiyon'a verdiği röportajı eşi Kezban Hatemi'nin sansüründen çekindiği için evinde değil de evine yakın bir kafede yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Aksiyon dergisinden Tuğba Kaplan, Hatemi röportajının öncesi ve sonrasını anlattığı, 'Bir röportajın anatomisi' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Derginin bugün piyasaya çıkan yeni sayısında yer alan yazıya röportaj için yaptığı ön hazırlığı anlatarak başlayan Kaplan, görüşmedeki esas gayesini şu cümleyle ifade ediyor: "Hocanın kelimelerle arası iyiydi. Hukukçu mantığıyla sağlam bir süzgeçten geçirmeden ağzından tek laf çıkmıyordu. Zaten benim de amacım ona bir şeyler söyletmek değil, değişimin sebebini anlayabilmekti."

Hatemi ile evine yakın bir kafede buluştuklarını belirten Tuğba Kaplan, bu konuda da ilginç anekdotlar aktarıyor: "Evinin aslında çok yakın olduğunu ama davet edemediğini söyledi. 'Kezban sansür uygular diye eve çağıramadım.' diye de tebessümle ekledi. Röportaj sırasında sık sık 'Yine birilerini kızdıracağız, ama olsun.' diyordu."

Hüseyin Hatemi'nin dile getirdiği eleştiriler hakkında "Verdiği cevapların, yaptığı uyarıların, getirdiği eleştirilerin farkındaydı. Ve bu kadar açık olmasını doğrusu ben bile beklemiyordum." itirafında bulunan Tuğba Kaplan, Hatemi'nin röportajın sonunda, "Ben burada ferdî (bireysel) bir akademisyen bildirisi yayımlamıyorum. Bir Koçibey risalesini özet olarak âli makamlara basın yoluyla tevdi ve arz ediyorum." vurgusunu yaptığını ifade ediyor.

Röportajın ardından Sabah gazetesinin olayı çarpıtarak ve Hüseyin Hatemi'nin ağzındanmış gibi konuyu saptıran bir haber yayınladığına dikkat çeken Kaplan, Hatemi'nin söylediklerinin havuz medyasında rahatsızlık uyandırdığını aynı şekilde sosyal medyada da Hatemi'yi niçin haber yaptıklarına yönelik ağır eleştirilere maruz kaldıklarını dile getiriyor.

Röportajın ardından birçok tehdit aldığını belirten Hüseyin Hatemi'nin Twitter hesabından bu tehditlere cevap vererek hesabını kapattığını avukatı Fidel Okan'ın da bir açıklama yaparak tehditlere karşı yasal haklarını kullanacaklarını açıkladığını söylüyor.

Hüseyin Hatemi'yi röportaj ve tehditlerden sonra tekrar aradığını kaydeden Tuğba Kaplan, Hatemi'nin de gelişmelerden üzgün olduğunu ve konuşmasının arkasında durduğunu vurguluyor.

Aksiyon dergisi röportajla ilgili ses kaydını da sitesinden yayınlamıştı.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Kezban sansür uygular diye eve çağıramadım' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER