Kılıçdaroğlu: Bölgede duygusal kopuş yaşanırsa faturası ağır olur


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Güneydoğu'da artan terör olaylarından halkın çok olumsuz etkilendiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "300 bin kişi bir yerden göç ediyorsa, oturup düşülmesi lazım. Bugün hepimizin üzüldüğü bir noktaya geldik. İktidarın bu süreci iyi yürütemediğini gördük. Terörden kötü etkilenen bir halk var. Bunlara birilerinin sahip çıkması lazım. Göç ediyor insanlar, bu karda kışta nereye gidecekler? Devlet bu insanlara kucak açmış değil. Dolayısıyla bölgede ciddi bir duygusal kopuş yaşanırsa bunun Türkiye'ye faturası ağır olur." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de Ece Üner'in moderatörlüğünde; Habertürk Gazetesi Yazarı Fehmi Koru ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Fuat Keyman'ın sorularını cevapladı.

Son dönemlerde Güneydoğu'da artan terör olaylarına değinen Kılıçdaroğlu, bölge halkının çaresiz olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "İnanın halk bir çare arıyor. PKK'nın baskısı altında bunalmış, sokağa çıkamıyor. Halk, terörden çok kötü etkileniyor. 300 bin kişi bir yerden göç ediyorsa, oturup düşülmesi lazım. Bugün hepimizin üzüldüğü bir noktaya geldik. İktidarın bu süreci iyi yürütemediğini gördük. Terör örgütü PKK'nın bölgeye silah yığdığını defalarca söyledik. Olaylara iki cepheden bakabilmemiz lazım. Terörden kötü etkilenen bir halk var. Bunlara birilerinin sahip çıkması lazım. Göç ediyor insanlar, bu karda kışta nereye gidecekler? Devlet, bu insanlara kucak açmış değil. Dolayısıyla bölgede ciddi bir duygusal kopuş yaşanırsa bunun Türkiye'ye faturası ağır olur. Biz, hala bu sorunun toplumsal uzlaşmayla çözüleceğine inanan bir partiyiz. Bu çağrımızı her seferinde yeniliyoruz. Geçmişte hatalar yapıldığını gayet iyi biliyoruz. Bu hatalar sadece AKP'nin yaptığı hatalar da değil; geçmişten kaynaklanan hatalar." ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecinin iyi yönetilmediğini anlatan Kılıçdaroğlu, PKK'nın şehirleri silah deposuna dönüştürürken AK Parti Hükümeti'nin yaşananlara sessiz kaldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Bunun bir sorumlusu olması lazım. Masum insanlar ölüyor bu arada. Kim bunun sorumlusu? Ülkeyi yönetenler. Şehirler silah depolarına dönüştürürken neden önlem alınmadı? Bunlar, kentlerin içine gittiler yerleştiler. Neden engel olmadınız? Sürecin iyi yönetilmediği, tarafların beklentiler içerisine girdiği bir süreci yaşadık. PKK, kentlerin içinde rahatlıkla silahlı eğitim yaptı. Bunları herkes biliyor zaten. Askerler, valilere yazdılar 'Şurada PKK'lılar konuşlanmış, silahlı eğitim yapıyor. İzin verin operasyon yapacağız' dediler. Valilerin izin vermediğini biliyoruz." şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA

Yeni anayasa konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, Meclis'in, anayasa yapacağından umutlu olduğunu dile getirdi. Kılıçdaroğlu: "Önümüzdeki günlerde gelir, hangi reformları yapacağını söylerlerse, biz reformları önünü tıkayacak değiliz. 12 Eylül'ün darbe hukukunun değişmesi lazım. Biz her şeyi anayasaya bağlamışız, ama ondan önce altındaki yasaların düzelmesi lazım. Darbe hukuku yüzünden parlamenter sistem çalışmıyor. Hukuk sistemi değişmedikçe demokrasi gelmez." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu: Bölgede duygusal kopuş yaşanırsa faturası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER