Kılıçdaroğlu: Mavi Marmara en büyük hatalardan birisiydi


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mavi Marmara en büyük hatalardan birisiydi. Gazze'de Kızılay'ın çadırı var, yardım yapacaksan gönder." dedi. Esed'in yaptıklarını hiçbir zaman savunmadıklarını belirten kılıçdaroğlu, "Akan kanın sorumlusu siyasi iktidardır. TIR'larla oraya giden yardım malzemesi değildi, yardım malzemesi gizlenir mi? Gizlenmez. İki aylık iki haftalık ömrü kaldı dediniz. Oraya müdahale etmemeliydik. Suriye'ye silah göndermek Türkiye'ye yakışmaz." ifadesin ikullandı.

NTV canlı yayınında soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemiyle ilgili "Bir üniversite kendi rektörünü seçemez mi? Üniversiteler rektörünü seçerler, kurallarını koyarız mesele biter. Kenan Evren'e göre hukuk sistemi oluşturulmuştur. Bu mantığın tamamen değişmesi lazım. Bu Parlamento'ya 'Gazi Parlamento' derken, 'bu Parlamento beceriksizdir' diyoruz, 'tüm yetkileri bana verin' diyoruz. Bu olamaz." diye konuştu.

"Halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilme modeli kaldırılabilir mi?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu, "Kaldırılabilir. Parlamento'dan uzlaşmayla bir cumhurbaşkanı seçilebilir. Ama halk da seçebilir. Halkın seçtiği cumhurbaşkanının yetkisinin az olması da problem olmaz. Vesayeti kaldıracağımıza ağırlaştırıyoruz. Parlamento şu anda liderin ağzına bakıyor. Değişimden yanayız, demokrasiden yanayız." karşılığını verdi.

"Üçüncü köprü yerine keşke ikinci üçüncü tünel olsaydı. Asıl büyük proje çip üreten Türkiye." diyen Kılıçdaroğlu, "Vaatlerim için 4 yıllık süre istiyorum. Biz Güney Kore'den önce otomobil üreten bir ülkeyiz. Bizim Güney Kore'den ne eksiğimiz var? Cevap kirli siyaset. Ben devletin en büyük hazinelerini yönettim, niye amcan, yeğenim köşeyi dönmedi? Devlet kinle, öfkeyle, kibirle yönetilmez. Devleti yönetmek zor değildir, kurumlar saat gibi çalışıyorsa kolaydır." diye konuştu.

Suriye ve IŞİD'le ilgili soruya Kılıçdaroğlu, "Milletvekili gönderdik, Mısır ve Suriye halkıyla dost olduğumuzu söyledik. İktidarımızda hiçbir komşumuzla kavga etmeyeceğiz. Mezhep eksenli dış politikayı şiddetle reddediyoruz. Asıl tehlike 23 Nisan'da Mısır, Ro-Ro sözleşmesini yeniden imzalamazsa asıl sorun o zaman başlayacak. Mavi Marmara en büyük hatalardan birisiydi. Gazze'de Kızılay'ın çadırı var, yardım yapacaksan gönder. Esad'ın yaptıklarını savunmadık hiçbir zaman. Akan kanın sorumlusu siyasi iktidardır. TIR'larla oraya giden yardım malzemesi değildi, yardım malzemesi gizlenir mi? Gizlenmez. İki aylık, iki haftalık ömrü kaldı dediniz. Oraya müdahale etmemeliydik. Suriye'ye silah göndermek Türkiye'ye yakışmaz. Musul'da THY kadar öngörüsü olmadı bu hükümetin, o seferi durdurdu, biz 'IŞİD size bi şey yapmaz' dedik, konsolosumuzu esir aldılar. Dış politikada Suriye dahil, Ortadoğu dahil barışı getiririz. Ekmeleddin Bey Ortadoğu'ya barışı getirecek önemli insanlardan biriydi." şeklinde konuştu.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığı konusunda ise Kılıçdaroğlu, "Parlamento'da olması önemli tabi. Adaylık teklifi düşünmedik." dedi.

"Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili geçici aday listesinde İzmir 2. bölgeden CHP 6. sıra adayı olarak yer alan Atilla Sertel'in adaylığını, Basın İlan Kurumu'ndaki görevinden süresi içinde istifa etmediği gerekçesiyle yapılan itiraz sonucu düşürdü." hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, "Ön seçime girdi, başarılı oldu. İyi bir gazeteci, sizin meslektaşınız. Şikayet edenleri araştırıyorum. Onlar bizim partiliyse kesinlikle bizim partide kalmayacaklar." cevabını verdi.

Zorunlu din dersinin kaldırılmasıyla ilgili de Kılıçdaroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını hatırlatarak "AİHM'in kararı var. Biz bir hukuk devleti miyiz, evet. Uymalı mıyız, evet. Şu güvenceyi de veriyoruz yalnız, kim kendi inancını öğrenmek istiyorsa ona sınırlama getirilmeyecektir. Zorunlu din dersi, diyelim ki Hıristiyan dünyasından bir çocuk okula geliyorsa, ona hangi dersi vereceksiniz? Bunlar düzenlenebilir. Biz de bunu söylüyoruz. 'CHP geldiğinde 13 yıllık sistemi getiriyor, imam hatibi kaldıracak.' Hiç aklımızdan geçmeyen bir şey. İmam hatip okullarını kuran zaten CHP. Yahu niye kaldıralım? Bu ülkede din adamlarımızın toplumu aydınlatması bizim de en büyük arzumuzdur. Cahil adamdan toplum zararlar görür. Biz din adamlarımızın sosyolojiyi de felsefeyi de okumalarını, bilmelerini isteriz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu: Mavi Marmara en büyük hatalardan birisiydi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER