Kılıçdaroğlu: Neden gizlilik kararı konuyor, gerçekleri öğrenme hakkımız yok mu?


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saldırı sonrasında yaptığı konuşmanın hayatında yaptığı en zor konuşmalardan biri olduğunu söyledi. Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 9 yaşındaki Veysel Atılgan'ı görünce torununu düşündüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, soruşturmada gizlilik kararı alınmasını eleştirerek, "Neden bu dosyalara gizlilik kararı konuyor; bizim gerçekleri öğrenme hakkımız yok mu?" diye sordu.

Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk/Kanal D ortak yayınına katıldı. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu, Ankara'daki bombalı saldırıyı İstanbul'daki seçim çalışmaları sırasında öğrendiğini ifade etti. İlk başta olayın bu kadar vahim olduğunu düşünmediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, ancak zaman ilerledikçe gelen rakamların ürkütücü olduğunu vurguladı.

"Saldırı sonrasındaki konuşmam, hayatımda yaptığım en zor konuşmalardan biriydi." diyen Kılıçdaroğlu, Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 9 yaşındaki Veysel Atılgan'ı görünce torununu düşündüğünü ifade etti. Evlat sevgisinin ortak olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Allah kimseye evlat acısı vermesin." dedi.

"DEVLETTEN BİR ŞEY BEKLEMİYORUZ; SADECE HUZUR BEKLİYORUZ"

Hayatını kaybeden CHP Gençlik Kolları üyelerinin aileleriyle bir araya geldiklerini ve 'Devletten bir şey beklemiyoruz; sadece huzur bekleyoruz.' dediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, bir babanın 'Saldırıyı gerçekleştirenleri sevindirmemek için ağlamayacağım' dediğini söyledi. "Annelere bu acıyı yaşatanlara lanet olsun. Bunlarda insanlık sevgisi var mı acaba?" diyen Kılıçdaroğlu, IŞİD ile işbirliği yapan ya da bağlantılı bir örgüt konusunda kendisine bir istihbarat bilgisi geldiğini ve bu bilgiyi Başbakan Ahmet Davutoğlu ile paylaştığını kaydetti.

"Neden bu dosyalara gizlilik kararı konuyor. Bizim gerçekleri öğrenme hakkımız yok mu?" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Korkmuyorum, korkarsak terör örgütüne hizmet etmiş oluruz, buna teslim olmayacağız. Dik ve onurlu durmak gerekiyor. Korku asla; bu ülkede korku egemen olmamalıdır. Yıldırmaya ne kadar çalışsalar da yılmayacağız, korkmayacağız."

"DAVUTOĞLU'NA SORMAK İSTERİM; O İKİ CANLI BOMBA, ELLERİNDEKİ LİSTEDE VAR MIYDI?"

"Türkiye güçlü bir ülke ama bu yaşananlar yönetim boşluğundan kaynaklanıyor." diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Bu işte asıl sorumlu hükümettir. Ülkeyi yöneten, bürokratları atayan onlar. Güvenlik açığı yok dediğiniz andan itibaren o koltukta oturamazsınız, açık bal gibi var. Açık yoksa bu 97 kişi nasıl öldü? Varsa bir sorun kimin önlem almadığını o sorumluyu bulursunuz; yargı önüne çıkarırsınız. Sorumlu İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı. Görevlerini bırakmaları lazım."

"Davutoğlu'na sormak isterim; o iki canlı bomba, ellerindeki listede var mıydı yok muydu?" diye soran Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Canlı bomba listesi var ama eylem yapmadan tutuklayamayız, diyor. Ahmet Şık bir kitap yazdı, cezaevine atıldı. Böyle onlarca örnek var. Bir yönetici başarısızlığa gerekçe üretmeye başlamışsa, yönetemiyor demektir. Türkiye iyi yönetilmiyor."

Bir yönetici başarısızlığına gerekçe üretmeye başlamışsa, yönetme erkini kaybetmiş olacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, bugün Türkiye'nin iyi bir yönetime, bütün vatandaşları kucaklayan yönetime ihtiyacı olduğunu vurguladı.

"MİT GÖREVİ DIŞINDA BAŞKA İŞLER YAPIYOR"

Ülkede istihbarat zafiyeti olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "IŞİD yeni eylemler yapar diye adını anmaya korkuyorlar." dedi. MİT'in görevi dışında başka işlerle uğraştığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Bütün MİT'i kastetmiyorum. Orada bir grup sadece iktidar partisine hizmet ediyor. Siz istihbarat elemanlarına gazetecileri takip edin derseniz ülke bu duruma gelir." ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin randevuyu kabul etmemesiyle ilgili ise Kılıçdaroğlu, bir polemiğe girmek istemediğini belirterek, "97 kişinin hayatını kaybettiği bir dönemde siyasi parti liderleri bir araya gelmeyecek de ne zaman gelecek. Tüm dünyada Türkiye'nin geleceğiyle ilgili kaygı var, bunu yaratan ülkeyi yönetenlerdir." şeklinde konuştu.

"Radikal unsurların Türkiye'de uyuyan hücreleri var." diyen Kılıçdaroğlu, IŞİD'in yuvalandığı yerlerin belli olduğuna dikkat çekti.

"DEMİRTAŞ İLE CUMA GÜNÜ GÖRÜŞEBİLİRİZ"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın perşembe günü Meclis'te görüşmek için randevu verdiğini ancak kendisinin o gün daha önce planlanan TÜSİAD toplantısına katılacağını söyledi. Görüşmenin cuma günü gerçekleşebileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "HDP görüşmeyi kabul etti. Gün de verdiler. Perşembe dediler ama benim 3 -4 hafta önceden belli olan bir programım vardı. Sayın Demirtaş'ın da takvimi uygunsa biz cuma günü görüşmeyi önereceğiz." diye konuştu.

"GÜL ARADI, ERDOĞAN ARAMADI"

Kılıçdaroğlu, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de kendisini arayarak başsağlığı dilediğini ifade etti. Bunun çok nezaketli bir davranış olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ise böyle bir telefon almadığını vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu: Neden gizlilik kararı konuyor, gerçekleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER