Kimse Yok Mu gönüllüleri, Çad'da su kuyusu yaptıracak


Kimse Yok Mu Derneği Erzurum Şubesi gönüllüleri, 'Dünya İyilik Günü' nedeniyle Afrika ülkelerinden Çad'da su kuyusu yaptırma kararı aldı.

Önceki yıllarda da Asya ve Afrika ülkelerinde su kuyuları yaptıran Kimse Yok Mu Derneği Erzurum gönüllüleri, 6. su kuyusunu Orta Afrika'da Çad'da yaptıracak. Cad'ın başkenti N'Djamena yakınlarındaki bir köye yaptırılacak olan su kuyusu için Erzurumlu gönüllüler 4 bin dolar biriktirdi. Toplanan para önümüzdeki günlerde Çad'a gönderilerek su kuyusu için harcanacak.

Kimse Yok Mu gönüllülerinden Nazmiye Gürgen, denize kıyısı olmayan ve bir zamanlar Afrika'nın en büyük ikinci gölünün bulunduğu Çad'da susuzluktun dolayı her yıl çok sayıda çocuğun öldüğünü söyledi. Gürgen, Afrika'nın 'Ölü kalbi' olarak tanınan Çad'da gönüllüler olarak su kuyusu yaptırma kararı aldıklarını belirterek, "Tek başıma bir su kuyusu açtırmam imkansız ama birlikten kuvvet doğar düşüncesi ile yola çıktık. Bizler temiz su kaynaklarına ulaşabiliyoruz. Evlerimizdeki musluklardan, sokaktaki çeşmelerimizden bolca temiz su akıyor. Ancak bizler kadar şanslı olmayan su bulunmadığı için ölen binlerce çocuğun bulunduğu Çad'da su kuyusu yaptırmak için gönüller olarak 4 bin dolar para biriktirdik. Orada bir çocuğun, bir annenin susuzluktan ölmemesini hedefliyoruz." dedi.

14 SANİYEDE BİR ÇOCUK ÖLÜYOR

Kimse Yok Mu Bölge Koordinatörü Şemsettin Keleş de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Afrika'da14 saniyede bir çocuğun susuzluk ya da başka nedenlerde öldüğünü söyledi. Keleş, dernek olarak Afrika ve Asya ülkelerinde bağışçılarının ya da dernek gönüllülerinin yaptırdığı su kuyularının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği verilere göre Afrika'da 14 saniyede bir çocuk ölüyor. Yapılan su kuyularının önemi çok büyük. Sadece Çad'da 20 köyde 20 su kuyusu açmışız ve 2 bine yakın kız çocuğunun okula başladığını tespit etmişiz. Bunlar sevindirici haberler ama daha yapılacak çok işimiz var. Yine bugün Afrika da 39 milyon katarakt hastası var. Biz dernek olarak 39 binin üzerinde ameliyat gerçekleştirdik. Daha yüzde birlerdeyiz. Daha çok çalışmalıyız. Sadece 100 dolar karşılığında bir insanın hayatını tamamen değiştirebilirsiniz. Herkesi bu hayırlı faaliyetlere destek olmaya çağırıyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Kimse Yok Mu gönüllüleri, Çad'da su kuyusu yaptıracak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER