Kırtasiye malzemelerinde KDV indirimi için kanun teklifi verdi


CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, kırtasiye malzemelerinde Katma Değer Vergisi (KDV) indirimine ilişkin kanun teklifi verdi.

Aylin Nazlıaka, TBMM Başkanlığına sunduğu teklifin genel gerekçesinde, eğitim giderlerinin okul öncesi eğitimden başlayıp üniversiteye kadar hayatın geniş bir bölümünü kapsadığını hatırlattı. Nazlıaka, "Eğitim giderleri aile bütçesinde önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle çocuk sayısı fazla olan aileler eğitim giderlerini karşılamakta zorlanmaktadır. Gerek aile, gerekse genel bütçeden eğitime ayrılan kaynakların yeterli olmaması eğitim kalitesini düşürürken, eğitimde fırsat eşitliğini de olumsuz yönde etkilemektedir." dedi.

Eğitimle ilgili verileri de aktaran Nazlıaka, şunları ifade etti: "2013-2014 eğitim öğretim döneminde iki yıl öncesine kıyasla 3 milyon öğrenci daha eklendiğini göstermektedir. İlk ve ortaokullarda sınıflardaki öğrenci sayısını 31'e, liselerde 34'e düşürmek için yaklaşık 70 bin ek dersliğe ihtiyaç vardır. Derslik yapımı içinse 18.6 milyar TL gerekmektedir. Oysa MEB 2015 bütçesinde yatırımların karşılanacağı sermaye giderleri için ayrılan pay yaklaşık 6 milyar TL'dir. Eğitim bütçesinin gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranında Türkiye OECD ülkelerinin gerisindedir. Türkiye'de eğitim bütçesinin GSYH içindeki payı 4.23 iken OECD ülkelerinde bu oran yüzde 6 civarındadır. Eğitime ayrılan kaynaklar rakamsal olarak artıyor olsa da eğitim niteliği her geçen yıl düşmektedir. Bu durum eğitime ayrılan kaynakların doğru olarak kullanılmadığını göstermektedir.

Eğitim alanında yaşanan bir başka önemli sorun da, eğitimde fırsat eşitliğinin her geçen yıl biraz daha azalmasıdır. En üst gelir grubunun eğitim harcaması en alt gelir grubunun yaklaşık 21 katıdır. Yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları altyapısı ve fiziki donanımı yetersiz, branş öğretmeni açığı olan, derslik başına düşen öğrenci sayısının yüksek olduğu okullarda eğitim görmeye devam etmektedir."

"PARALARIN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ 'ZORUNLU BAĞIŞ' ŞEKLİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR"

Aylin Nazlıaka, Anayasanın 42. maddesinde ve Milli Eğitim Temel Kanunu'nda devlet okullarında zorunlu eğitimin parasız olduğu ifade ediliyor olmasına rağmen, okullarda değişik isim adı altında ailelerden para alınmaya devam edildiğine dikkat çekti. Nazlıaka, şunları dile getirdi: "Kayıt, dergi, hizmetli gideri, temizlik malzemesi, fotokopi gideri vb. olarak alınan bu paraların önemli bölümü 'zorunlu bağış' şekline dönüşmüştür. Halen bütün kırtasiye ürünlerinde yüzde 18, defter, kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerinde yüzde 8 KDV alınmaktadır. Önerilen değişiklikle bu oran yüzde bire indirilmektedir. Mimarlık, İç Mimarlık, İnşaat Mühendisliği gibi bölümlerde eğitim gören öğrencilerin kırtasiye giderleri yıllık ortalama 3 bin TL'yi bulmaktadır. Bu miktar 4 yıllık bir eğitimde 12 bin TL gibi yüksek bir meblağa tekabül etmektedir. Hiç geliri olmayan bir öğrenci öğrenimi boyunca sadece kırtasiye giderleri için 2 bin 160 TL KDV ödemek zorunda kalmaktadırlar."

"AİLELERİN EĞİTİM GİDERLERİNİN AZALTILMASI AMAÇLANMAKTADIR"

Ailelerin sadece bir öğrenci için öğrenim yılı başındaki eğitim giderleri 350–500 TL'yi bulduğu bilgisini paylaşan Milletvekili Nazlıaka, "Bu giderler yıl boyunca devam etmektedir. Kırtasiyelerde, pilot kalem, tükenmez kalem, boya kalemleri, bantlar, yapıştırıcılar vb. ürünler büro malzemesi üzerinden vergilendirilmektedir. Öğrencilerimiz genellikle büro malzemesi olarak adlandırılan ürünleri de eğitim araç ve gereci olarak kullanmaktadırlar. Teklif edilen yasa ile büro ve kırtasiye malzemelerinin katma değer vergisi düşürülerek, ailelerin eğitim giderlerinin azaltılması amaçlanmaktadır. Böylece bir nebzede olsa dar gelirli vatandaşlarımızın eğitim giderleri azalacaktır." çözümünü önerdi. CİHAN
<< Önceki Haber Kırtasiye malzemelerinde KDV indirimi için kanun teklifi verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER