"Kişilerin hırslarıyla, hayalleriyle, kabadayılıkla dış politika yürütülemez"


CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, kişilerin hırslarıyla, hayalleriyle dış politika yürütülemeyeceğini söyledi. Bekaroğlu, "Dış politika akıl işidir, gerçekliklerle uyumlu olması gerekiyor. Türkiye'nin şu anda yürütmekte olduğu dış politika, gerçekliklerle ilgili değildir, akılla bağdaşmıyor. Bu sebepten dolayı Türkiye zarar görüyor, herkes zarar görüyor ve zarar görmeye de devam edeceğiz." dedi.

Bekaroğlu, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Yanlış uygulamalarla Meclis'te milletvekillerinin halk adına denetim yapma görevlerinin engellendiğini dile getiren Bekaroğlu, 24. dönemde milletvekillerinin 116 bin 811 adet yazılı soru önergesi verdiğini ve bunlardan sadece yüzde 28,84'ü olan 33 bin 691 tanesinin cevaplandırıldığını ifade etti. 25. dönemde ise milletvekillerinin 2 bin 222 soru önergesi verdiğini anlatan Bekaroğlu, bunların yüzde 7,4'ü olan sadece 165'inin cevaplandırıldığına dikkat çekti. Bunun hükümetin, idarenin milletvekillerini sadece bir el kaldırma-indirme makinesi gördüğünün çok açık bir örneği olduğunu belirten Bekaroğlu, milletvekillerinin kendilerine gelen bilgileri bakanlara soracağını ve bunun denetimin en önemli parçası olduğunu kaydetti. Bunun işlemediğini vurgulayan Bekaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun söylediklerinin lafta kalacağına dair dünya kadar işaret olduğunu söyledi. Sadece Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasının buna bir delil olduğunu ifade eden Bekaroğlu, Rize'ye ilişkin bir soru önergesi verdiğini belirterek, verilen cevabı eleştirdi ve bunun TBMM'nin ve hükümetin bindiği dalı kesmesi olduğunu kaydetti. Parlamento'nun denetim görevi yapamaması halinde oranın demokratik olamayacağına dikkat çeken Bekaroğlu, Rusya uçağının düşürülmesiyle ilgili soruyu cevapladı.

"TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI ÇAMURA BATTI"

Türkiye'nin kendi sınırları koruma ve cevap verme hakkı bulunduğunu hatırlatan Bekaroğlu, Suriye politikasının yanlış olduğunu vurguladı. Rus uçağıyla ilgili başından beri çelişkili davranıldığına dikkat çeken Bekaroğlu, 'Rus uçağı olduğunu bilseydik düşürmezdik' açıklamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Başka bir uçağın niçin düşürüleceğini soran Bekaroğlu, Türkiye'nin Suriye politikasının ne kadar çamura battığını yaşanılanların gösterdiğini belirtti. Yanlış politikalarla Suriye'deki sorunun Türkiye'nin iç sorunu haline getirildiğini kaydeden Bekaroğlu, buradan nasıl çıkılacağını AK Parti iktidarının da bilmediğini savundu.

Bir başka soru üzerine, hükümetin sadece Suriye'de değil bölgedeki politikalarının bütünüyle yanlış olduğunu ifade eden Bekaroğlu, sadece enerji konusunda yüzde 70 bağımlı olunduğuna dikkat çekti. Bu krizin ciddi bedelleri olacağının açık olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, CHP'nin Türkiye sınırları ihlal edildiğinde gerekli cevabın verilmesinden yana olduğunu ve bu anlamda verilen cevabı desteklediğini kaydetti. Fakat buraya gelene kadar yapılanların yanlış olduğunu belirten Bekaroğlu, ekonomik boyutu olduğu gibi insan hakları boyutunun da olacağının altını çizdi.

"KASIMPAŞALI OLABİLİRSİNİZ AMA DIŞ POLİTİKA KABADAYILIKLA YÜRÜMEZ"

Hükümetin bu konuya ilişkin ne yaptığını soran Bekaroğlu, şöyle devam etti: "Elbette Türkiye'nin çıkarlarını koruyacak politikalar izleyeceksiniz ama bunu izlerken gücünüzü, durduğunuz yeri, adaleti, ilkeleri de gözetmek durumundasınız. Kişilerin hırsları, hayalleriyle dış politika yürütülemez; dış politika akıl işidir, gerçekliklerle uyumlu olması gerekiyor. Türkiye'nin şu anda yürütmekte olduğu dış politika, gerçekliklerle ilgili değildir, akılla bağdaşmıyor. Bu sebepten dolayı Türkiye zarar görüyor, herkes zarar görüyor ve zarar görmeye de devam edeceğiz. Ama her şeye rağmen biz hükümeti ilkesel davranmaya, aklı selimle hareket etmeye, dış politikayı içeriye malzeme etmemeye davet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, içerde dış politikayı alabildiğine kullanıyor. Dış politika kabadayılık işi değildir. Kabadayı olabilirsiniz, Kasımpaşalı olabilirsiniz; bir şey demiyoruz. Burda bunu yapabilirsiniz; bu da iyi bir şey değil tabi ama dış politika kabadayılıkla olmaz. Diplomasiyle, akılla yürütülür. Maalesef hükümet şu anda yürüttüğü dış politika akılcı değil." CİHAN
<< Önceki Haber "Kişilerin hırslarıyla, hayalleriyle, kabadayılıkla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER