Kör bıçaklar kurbanlıklar için bileniyor

Kör bıçaklar kurbanlıklar için bileniyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların bayram hazırlıkları hızlandı. Çarşı pazarda alışverişe çıkanlar, ikram edecekleri şekerin yanında kurban kesimi için bıçakları biletmeyi de ihmal etmiyor.

"Kör bıçak ile kurban kesilmemeli." diyen uzmanlar, "Kurbanlıkların son derece iyi bilenmiş bıçaklarla yapılması gerekiyor. Kesilecek kurbanın acı çektirilmeden dini vecibe yerine getirilmesi gerekiyor. Kesiciliği yüksek ve iyi bilenmiş bıçaklar amatör ve acemilerin vücutlarına zarar verebilir. Ağır yara alabilirler. Bu yüzden işin ehline teslim etmek gerekiyor." uyarısında bulunuyor.

Başkent'te de vatandaşlar, kurban kesiminde kullanacakları bıçakları biletmeye başladı. Bıçaklarını bileten lokantacı Necati Turan, "Kurban gelince her yer güzel oluyor, mutlu oluyoruz. Esnafımızın işi açılıyor. Yılda iki bayramımız var; Ramazan ve Kurban. Kurbanımız var, onu keseceğiz. Bıçakları biletiyoruz hayvana zarar vermemek için. Bilensin ki güzel olsun. Deriye zarar vermeyelim, kurban derilerimiz hayra gitsin. Kurban derilerini askerlerimize verelim, atmayalım." dedi.

20 yıldır bıçak bileyleyen Hilmi Kalender ise "Vatandaşlar yoğunlukla bıçaklarını getirmeye başladı, biz de bileyliyoruz. Zımpara ile yapıyoruz, taştan daha iyi oluyor. Bıçak bilemenin kurban için önemi; eğer iyi yapmazsan kurbanda zorluk yaşarsın keserken. Biz yaptığımız işin hakkını veriyoruz. İnsanlar daha çok eski bıçaklarını biletiyorlar. Tabiki yeni bıçaklar alanlar da var. Rağbet yoğun." diye konuştu.

İşlerin düşük olduğunu dile getiren Atilla adlı esnaf tanesini 2 liradan bilediğini ifade ederek "Şu an daha erken, asıl iş son 3 günde oluyor. Şu anda herkes rahat, arife günü biraz daha kalabalık olur. Çin malı alırsa bıçağı atıyor, yenisini alıyor. Bizim Türk malı bıçağı alırsa 10 sene biletip kullanıyor. Bizim malzememiz daha kaliteli." şeklinde konuştu.

ŞEKER SATIŞLARI CANLANDI

Kurban Bayramı'nda vatandaşlar, misafirlerine et yemekleri yanında ikram edeceği şekerini de alıyor. Şeker satıcısı Behçet adlı vatandaş, "İki günden beri şeker satışları canlandı. Kilosunu 5 liraya satıyoruz, bizde zam yok. Saat 1 -2 gibi vatandaş kuyruğa geçiyor. Geçen yıl 7 liraydı, bu sene 5 lira." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Kör bıçaklar kurbanlıklar için bileniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER