Kur'an okuyanlara 3 yıl hapis istemi

Medyayı susturmaya yönelik 14 Aralık operasyonunu, Kur’an-ı Kerim okuyup dua ederek protesto eden vatandaşlara 3 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Kur'an okuyanlara 3 yıl hapis istemi

150 kişilik gruptan bazılarının kanuna aykırı gösteri düzenlediği ileri sürüldü. Basın açıklaması suç unsuru sayıldı. Özgür medyayı susturmaya yönelik 14 Aralık’ta yapılan hukuksuz operasyonda Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın gözaltına alınması Mersin ile ilçesi Silifke’de 18 Aralık 2014’te protesto edildi. Mersin Adliyesi önünde toplanan 150 kişilik gruptan televizyonlara açıklama yapan 3’ü kadın toplam 4 kişiye kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek suçundan dava açıldı.

Protestolar sırasında Kur’an-ı Kerim okuyarak dua eden ve hiçbir taşkınlıkta bulunmayan 11 kişiye Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırılıktan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, adliye önünde basın açıklaması yapılması da suçmuş gibi gösterildi.

CD’Yİ SUÇ DELİLİ SAYDILAR

İddianamede, kamu hizmeti görülen adliye binası bahçesinde toplanan yaklaşık 150 kişilik gruba hitaben şüpheliler tarafından yapılan basın açıklaması nedeniyle soruşturmaya başlandığı belirtildi. Şüpheli olarak gösterilen N.K, E.Ö, H.B. ve E.Ö, ifadelerinde, adiyle bahçesi önünde toplanan gruba destek vermek amacıyla orada bulunduklarını, bir muhabirin görüşlerini sorması üzerine açıklama yaptıklarını belirtti. Savcılık, CD tutanağı, sanıkların beyanlarına göre suçu işlediklerine dair yeterli delil olduğunu belirterek cezalandırılmasını istedi.

OLAYSIZ DAĞILDILAR

Silifke Adliyesi önünde toplanan 7 kişiye de dava açıldı. 50 kişilik grubun döviz ve pankartlarla yolu trafiğe kapatmadan, mülki amirden herhangi bir izin almadan toplandıkları kaydedildi. İddianamede grubun basın açıklamasını yaptıktan sonra hiçbir olaya mahal vermeden dağıldığı da şöyle yer aldı:

“Kolluk kuvveti tarafından bulundukları yerin yürüyüş yapılacak alanlardan olmadığı için dağılmaları konusunda uyarıda bulunulmuş ancak 5 dakika içinde basın açıklaması yapan şahıslar açıklamayı yaptıktan sonra herhangi bir olaya neden olmadan dağılmışlardır.”

TOPLANMAK SUÇ DEĞİL

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 3. maddesinde, “Herkes, önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” deniliyor.

Kanuna göre olaysız şekilde sadece toplanmak suç sayılmıyor.  Yargıtay içtihatlarına göre de gösteri ve toplantı yürüyüşü düzenlemek, fikir ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendiriliyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 16 Eylül 2014 tarihli 2014/9-147 sayılı kararında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin meşru bir ifade hürriyeti yöntemi olduğu vurgulanarak, sadece toplantıya katılmak nedeniyle vatandaşların suçlanamayacağı belirtilmişti.

ÖZGÜRLÜĞE KARŞI ŞÜPHE SAVUNMASI

İddianamede şüphelilerin ifadelerinde suçlamayı kabul etmedikleri, 14 Aralık operasyonuyla ilgili demokratik haklarını kullandıkları, basın açıklaması yapmak üzere olay yerine gittiklerini belirttikleri kaydedildi. İddianamede, şüphelilere kanuna aykırı toplantı, gösteri ve yürüyüş yapmak suçundan dava açmak için yeterli şüphenin bulunduğu iddia edildi. Şüphelilerin 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapiste cezalandırılması istendi.

METİN ARSLAN - BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Kur'an okuyanlara 3 yıl hapis istemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER