'Kurbanlık alırken dış görünümüne dikkat etmeli'


Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, vatandaşı kurbanlık alışverişi telaşı sardı. Çankırı'da 70 yıldır kurban satıcılığı yapan Sabri Baştürk (80) "İyi bir kurban nasıl olmalı? Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli?" sorularının cevabını verdi.

Baştürk, vatandaşların kurbanlık büyükbaş hayvan seçimi yaparken, hayvanların kondisyonunun iyi, tüylerinin parlak olması, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerektiğini kaydetti. Baştürk, "Dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı, pis kokulu ishali olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan yani hayvanı rahatsız eden hastalıkları barındıran kurbanlıklar alınmamalıdır. Mutlaka hayvanların nereden geldiği bilinmelidir. Hayvanların kulağında küpesi olmalıdır. Ve büyükbaş hayvanın 2 yaşını doldurması gerekir." dedi. "Kurban edilecek hayvanın özellikleri tam olmalıdır" diyen Baştürk, " Kör olmayacak, topal olmayacak, kurbanlık kesileceği yere kadar yürüyebilecek. Eğer hayvanda hastalık var ise kendisini belli eder." ifadelerini kullandı.

Küçükbaş hayvan alırken dikkat edilmesi geren konularda bilgi veren Sabit Ünür de, "Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Bel kısmında ele gelen dolgunluk, hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şeklidir. Küçükbaş hayvanın kurban olabilmesi için en az 1 yaşını doldurmuş olması gereklidir. Tüylerinin temiz ve parlak olması gerekir. İyi bir koyun ya da keçi kendi karın altını her zaman temiz tutar." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Kurbanlık alırken dış görünümüne dikkat etmeli' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER