Kürdi-Der ve KESK bileşenleri ana dilde eğitim istedi


Mardin'in Nusaybin ilçesinde Kürdi Der ve KESK bileşenleri ile bir araya gelerek Kürt dilinde eğitim talebinde bulundu.

Nusaybin Barış Parkı önünde bir araya gelen Kürdi-Der ve KESK bileşenleri adına açıklamayı, Nusaybin Kürdi-Der Temsilcisi Hikmet Acat yaptı. Kürtçe olarak yaptığı açıklamada Acat, şunları kaydetti: "Konfüçyüs'a sorarlar. 'Bir ülkenin yönetimi sende olsaydı o ülkeyi yeniden inşa etmek için nereden başlardın' diye, 'dilden başlar' der. 'Tam tersi aynı ülkeyi bozmaya çalışsa yine o ülkenin dilinden başlardım' der. Bu şekilde dile getirmesinin sebebi dilin ulusların kişiliklerini ve zihniyetlerinin oluşturmasındandır. Her halk kendi dili ile kültürünü, sanatını ve folklorunu yaratır. Her insan kendi diliyle kendisini tanır ve yaşamını var eder. Bu olgular ışığında ana dilin sınırları yaşamın sınırları ve insanlık dünyasının sınırları oluyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin inşası ile beraber aynı süreç Kürt dili üzerinde baskıların ve yasaklanmaların geliştiği bir süreç oluyor. Birçok kez Kürt diline özgürlük talebinin ismi hapis, işkence ve ölüm oldu. Maalesef Türkiye'de Kürt dili üzerinde yasaklanmalar ve baskıların arttığı dönem dünyada diller üzerinde baskı ve yasaklanmaların kaldırıldığı döneme denk geliyor. Bugün birçok dünya ülkesinde İsviçre, İsveç, Hollanda, Britanya, İspanya ve Güney Afrika başta olmak üzere çok dilli bir yaşam ve çok dilli bir eğitim sistemi uygulanmaktadır.

Dünyanın birçok üniversitesinde Kürtçe kürsüler ve Kürdoloji enstitüleri bulunurken yaklaşık yirmi milyon kürdün yaşadığı Türkiye'de ise Kürtçe eğitimin önündeki yasaklar devam etmektedir. Son yıllarda birkaç adım atılmış olsa da bunlar yetersiz kalmaktadır.

Birey için ilerlemek vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu ise ancak eğitimle mümkün olur. Bilim ve bilgi ancak okuyarak ve yazarak gelişir. Bunların gerçekleşmesi içinde anadilde eğitim oldukça önemlidir. Bir çocuk yedi yaşına gelene kadar kendisini doğasını ve yaşamını anlamlandıracak sembollerin tamamını oluşturur. Bir çocuk hangi dil ile konuşuyorsa zihinsel sembollerini de o dil ile oluşturur. Eğitim bu semboller temel alınarak inşa edilmelidir. Maalesef ülkemizde bu gerçeklik göz ardı edilmekte ve deyim yerindeyse Kürt, Arap, Acem, Laz, Çerkez, Süryani ve adlandırmadığımız birçok halkın çocuklarına hakaret edilmektedir. Türkiye'de ki eğitim sistemlerinin adı asimilasyondur. Yeter artık biz asimilasyonları kabul etmiyoruz. Asimilasyon kültürel soykırımın bir aracıdır. Kültürel soykırım ise fiziki soykırımdan daha yakıcı bir süreçtir. Biz Nusaybin Kürdi Der ve KESK bileşenleri olarak DTK'nın aldığı bir haftalık boykot kararını destekliyoruz. Milli eğitim bakanlığına ve AKP hükümetine Anayasa'nın 42. maddesinin kaldırarak anadilde eğitimin önünü açılması için çağrıda bulunuyoruz. Bir kez daha dilimiz onurumuzdur diyor. Anadilsiz bir yaşamın kabul etmeyeceğimizi ifade ediyoruz."

Açıklamadan sonra grup sessiz bir şekilde dağıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Kürdi-Der ve KESK bileşenleri ana dilde eğitim istedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER