Kurtulmuş: Türkiye, herhangi bir saldırı ihtimaline karşı teyakkuz halinde


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarının altını çizerken, "Türkiye'nin güvenliğini ve egemenliğini zedeleyecek herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Türkiye her zaman tedbirlidir, teyakkuz halindedir" dedi.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, Rus savaş uçaklarının Suriye'de ılımlı muhalifleri vurduğunu ifade ederek "Elimizde rakamlar var. 6 bin 200 sortinin yaklaşık yüzde 85'i ılımlı muhaliflerin ve sivil menzillerine yapılmış. Buna mukabil sadece yüzde 15'lik kısmı DAİŞ hedeflerine yapılmış. Bir taraftan Rus uçaklarının bombardımanı diğer taraftan rejimin karadan saldırıları ile Lazkiye, İtlip ve Hama'da ciddi şekilde sahadaki gelişmeler izlendi." diye konuştu.

Kurtulmuş şuana kadar Suriye'deki Rus bombardımanın kaçan Suriyeli göçmen sayısını ise 65 bin kişinin Türkiye'ye olmak üzere 200 bin kişi olduğunu açıkladı. 600 bine yakın yeni bir mülteci dalgasının Türkiye'ye sınırına gelme ihtimalinin bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, son bir hafta içinde 5 bin 600 Suriyeliyi Türkiye sınırları içine aldıklarını kaydetti. Kurtulmuş, "Olabilecek en kötü senaryo 600 bin Suriyelinin sınırımıza gelmesidir. Öncelikli hedef, göç eden Suriyelileri Türkiye sınırı dışında misafir etmektir." dedi.

'BAKANLAR KURULU'NDA ELE ALINAN BİR DİĞER KONU DA İHYA VE İNŞA SÜRECİ'

Cenevre görüşmelerinde PYD'nin masa dışında tutulmasını diplomatik başarı olarak niteleyen Kurtulmuş, rejim ve Rusya'nın saldırılarına son verilmesi taleplerinin ne kadar haklı olduğunu belirtti. Suriye'de yeni bir sayfa açılması için her kesimin iradesinin ortaya konulması gerektiği üzerinde duran Kurtulmuş, muhaliflerin ve Suriye halkının isteği doğrultusunda onurlu bir barışın gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Bakanlar Kurulu'nda üzerinde durulan bir diğer konunun ise terörle mücadele sonrasında ortaya çıkan sürecin rehabilite edilmesi için hazırlanan eylem planı olduğunu aktardı. Yeninden inşa ve ihya süreci doğrultusunda atılacak adımları ele aldıklarını anlatan Kurtulmuş, Doğu ve Güneydoğu'daki sorunların yerinde görerek inşa ve ihya edileceğini savundu.

'SİLOPİ VE DİĞER İLÇELERDE BİR İNŞA SÜRECİ DE ZORUNLUDUR'

Numan Kurtulmuş, "Silopi'de çok şükür terör bütünüyle bitti. Silopi'den başlayarak diğer ilçelerimizde, yerleşim
yerlerinde insanlarımızın zihinlerinin ve gönüllerinin yeniden ihya edilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Aynı şekilde bir inşa süreci de zorunludur. Bu inşa sürecinden kastımız sadece şehirlerin altyapılarının, fiziki mekanlarının inşası, düzeltilmesi değildir. Tabii ki bunları yapacağız. Bunları en güzel şekilde yapılacak. Ama şehirlerin de kendi ruhlarıyla, yeniden inşa edilmesi, yeniden o canım şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması hükümetimizin eylem planının öncelikli hedeflerinden birisidir." diye konuştu.

'HERHANGİ BİR SALDIRI İHTİMALİNE KARŞI TÜRKİYE TEYAKKUZ HALİNDEDİR'

Toplantının soru cevap kısmında Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyona hazır olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Kurtulmuş şunları söyledi; "Bir Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Suriye'nin hiçbir şekilce falancıların bölgesi, filancıların bölgesi diye bölünüp parçalanmasına ne gönlümüz razı olur, ne siyasetimiz böyle bir şeyin olmasına cevaz verir. Dolayısıyla biz başkalarının aksine Suriye'de toprak bütünlüğünün sağlanmasından yanayız. Bu çerçevede siyasi faaliyetlerimizi sürdürürüz. Ancak Türkiye, 911 km sınırı olan Suriye'de bütün toplumsal kesimlerle dosttur, akrabadır. Biz buradaki bütün toplumsal kesimlerle ilgileniriz ama en çok ilgilendiğimiz husus ise Türkiye'nin güvenliğidir. Türkiye'nin güvenliğini ve egemenliğini zedeleyecek herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Türkiye her zaman tedbirlidir, teyakkuz halindedir. Bunun gerektirdiği bütün hazırlıkları da yapar."

'GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIRIZ'

Türkiye olarak hiç kimsenin bir karış toprağında gözlerinin olmadığını kaydeden Kurtulmuş, "Türkiye'ye doğrudan ya da dolaylı saldırı anlamına gelecek her türlü gelişmeyi de çok yakinen takip eder, onlarla ilgili gerekli tedbirlerimizi de alırız" şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Kurtulmuş: Türkiye, herhangi bir saldırı ihtimaline... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER