Kuşulular Danıştay kararıyla tekrar belde olmak için umutlandı


Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Kuşu köyünün tekrar belde olma umudu doğdu. Kuşulular, Büyükşehir Kanunu gereğince 31 Mart 2014 yerel seçimlerinde belde statüsünü kaybedip köy yapıldıkları için o zamandan beri oy kullanmıyor.

Danıştay 8. Dairesi, söz konusu kanun çıktığında Kuşu'nun nüfusunun 2 binin üzerinde olması ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle köy olma kararını bozdu. Bu da Kuşu halkını, tekrar belde olma yolunda umutlandırdı. 10 Ağustos 2014'teki cumhurbaşkanı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulular, belde statülerinin geri verilmesi için konuyu Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, söz konusus kanun çıktığında Kuşu'nun nüfusunun 2 binin üzeride olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verip dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Anayasa Mahkemesi, ara kararla davayı reddetti. Bunun üzerine Kuşulular, davayı Danıştay'a taşıdı. Danıştay ise köy olma kararını bozdu.

Bu kararın, beldelik hakkını tekrar kazandıklarının belgesi olduğunu söyleyen Kuşu Muhtar Vekili Feridun Aktay, "Kuşu Köy Olmasın Platformu'nun, 25 Ocak 2014'te yaptığı halk şûrası ve istişare toplantısında aldığı kararla uyguladığı siyasi temaslar, mahkeme süreci ve demokratik tepkileri, Danıştay 8. Dairesinin kararıyla mutlu sona erdi. Köy halkının katılımıyla şölen düzenleyip bunu kutlayacağız." dedi. Dava dosyasının Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderildiğini belirten Muhtar Aktay, "İçişleri Bakanlığı'nın, Danıştay'ın kararına 15 gün içinde itiraz etme hakkı var. Çoğunlukla Danıştay'ın kararı onaylanıyor ancak bekleyip göreceğiz. Bu nedenle umutluyuz ancak her şey tam olarak bitmiş değil. Hukukçuların söylediğine göre önümüzde en az altı ay sürecek bir hukuksal süreç var." şeklinde konuştu.

Kuşulu vatandaşlardan Fevzi Güntaş ise, "Beldeliğimiz alındığından dolayı mahkemeye başvurduk. Danıştay da bizim lehimize karar verdi. Çok mutluyuz. Şu anda biz de belediyemizin kurulmasını bekliyoruz." dedi. Çarşı Camisi'nde 21 senedir görev yaptığını söyleyen Şükrü Türe de, "Danıştay'dan gelen bu kararla çok sevindik. Allahımız'a hamd olsun, sonuç lehimize geldi. Şu an hepimiz çok mutluyuz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Kuşulular Danıştay kararıyla tekrar belde olmak için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER