Lavrov: Suriye'de kara operasyonuna ABD izin vermez


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'ye başka ülkeler tarafından düzenlenebilecek bir kara operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyonun izin vermeyeceğini söyledi.

Lavrov, "Türkiye'nin de dahil olduğu ABD öncülüğündeki koalisyonun böyle yeterince düşünülmemiş planlara izin vereceğini sanmıyorum." dedi. Ancak Suriye'ye bir askeri operasyonu tamamen de gözardı etmediğini belirten Lavrov, "Görüşmeler başarılı olmazsa veya bu ülkeler önlenmezse muhtemelen, bazı ülkelerin açıkça söylediği ve bana göre neredeyse tamamen Beşşar Esed'e karşı duyulan şahsi öfkenin yönlendirdiği askeri bir çözüme başvurulacak." diye ekledi.

"ANKARA GİZLİCE IŞİD'LE GÖRÜŞÜYOR"

Moskovskiy Komsomolets gazetesinin sorularını cevaplayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ankara'nın IŞİD üyeleri ile gizlice yeni kaçakçılık yolları bulmayı görüştüğünü iddia etti. Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarından dolayı kaçakçılık fırsatlarının ciddi biçimde daraldığını belirten Lavrov, "IŞİD liderliğiyle Türk liderliğinin gizlice görüştüklerine dair işaretler var. Kullandıkları kaçakçılık yolları ciddi zarar gördüğü için yeni seçenekleri görüşüyorlar." ifadelerini kullandı.

Ankara'nın Suriye'de IŞİD'den arındırılmış bir güvenli bölge oluşturmak istediğini kaydeden Rus Bakan, "Herkes burasının, Türklerin kabul edilemez gördüğü Suriye'deki iki Kürt bölgesi ile sınır olduğunu anlıyor." dedi. Türkiye'nin Kürtlerin güçlerini birleşmesini engellemek için bu bölgeyi oluşturmak istediğini söyleyen Lavrov, "Eğer bu gerçekleşirse Türkiye'nin Suriye'ye militan gönderme ve onlardan kaçak ürünler alma ihtimali ortadan kalkmış olacak." iddiasını ortaya attı.

"KARA OPERASYONUNA ABD İZİN VERMEZ"

Rusya Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Suriye'ye kara operasyonu düzenlemesinin de ABD öncülüğündeki koalisyondan dolayı pek muhtemel olmadığını söyledi. Lavrov, "Türkiye'nin de dahil olduğu ABD öncülüğündeki koalisyonun böyle yeterince düşünülmemiş planlara izin vereceğini sanmıyorum." dedi.

Ancak Suriye'ye bir askeri operasyonu tamamen de gözardı etmediğini belirten Lavrov, yabancı devletlerin Suriye'deki savaşa dahil olma ihtimalinin sorulması üzerine "Bu mümkün. Kara birliklerini gönderme planlarına dair açıklamalar duyuyoruz." diye devam etti.

Rus Bakan, "Görüşmeler başarılı olmazsa veya bu ülkeler önlenmezse muhtemelen, bazı ülkelerin açıkça söylediği ve bana göre neredeyse tamamen Beşşar Esed'e karşı duyulan şahsi öfkenin yönlendirdiği askeri bir çözüme başvurulacak." diye ekledi.

Sergey Lavrov, Suriye Destek Grubunun, ABD'nin, Rusya'nın ve Avrupa ülkelerinin alınması için ısrar ettikleri BM Güvenlik Konseyi kararının ve diğer belgelerin, Suriye'de bir askeri çözümü içermediğini sözlerine ekledi. Lavrov, "Ancak bölgedeki bazı Amerikan müttefikleri bu düşünceyi sürekli engelliyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Lavrov: Suriye'de kara operasyonuna ABD izin vermez Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER