"Mahkemeler kadın cinayeti ve kadına şiddetten kaç zanlıya ceza indirimi yaptı?"


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye'de her 4 saatte 1 kadının tecavüze uğradığını veya erkek şiddetine maruz kaldığını belirterek, kadın cinayetlerinden ve kadına şiddetten dolayı mahkeme karşısına çıkan zanlılardan kaçına 'iyi hal', 'haksız tahrik' ya da 'saygın tutum' nedeniyle ceza indirimi uygulandığını sordu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Tanal, "2014 yılında en az 294 kadın erkek şiddetiyle hayatını kaybederken, 2015 yılında ise 309'u silahlı, toplam 413 kadın cinayete kurban gitmiştir. Öldürülen her 5 kadından 4'ünün silah ve kesici aletle hayatını kaybettiği ile ilgili sivil toplum örgütlerinin raporlarında yer almaktadır. Üniversite mezunu kadın çalışanların dahi yüzde 75'i en az bir kez şiddet mağduru olmaktadırlar." dedi.

CHP'li Tanal, kadın cinayetlerinden ve kadına şiddetten dolayı mahkeme karşısına çıkan zanlıların 'iyi hal', 'haksız tahrik' ya da 'saygın tutum' nedeniyle cezai indirim almaları hadisesi sıkça gerçekleştiğini ve bunun da kamuoyunun vicdanında derin yaralar açtığını vurguladı. Milletvekili Mahmut Tanal bu bilgiler doğrultusunda Adalet Bakanı Bozdağ'a şunları sordu:

"2002 ile 2015 yılları arasında kadın cinayetlerinden kaç kişi hüküm giymiştir?
2002 ile 2015 yıllar arasında kadına şiddetten dolayı kaç kişi ceza almış ve davalık olmuştur?
2002 ile 2015 yılları arasında kaç kişiye iyi hal, saygın tutum, haksız tahrik ve benzeri gerekçelerle cezai indirim yapılmıştır?
Kadına karşı şiddet, tecavüz ve cinayetten yargılanarak ceza alan kaç kişi cezası bittikten sonra aynı suçu işlemiştir?
Kadına karşı cinayetlerin, tecavüzlerin ve şiddetin önüne geçmek adına bakanlık olarak hangi hukuki çalışmaları yürütmektesiniz?
Türkiye'de 2002 ile 2015 yılları arasında kaç kadın, sığınma evlerine müracaat etmiştir? Türkiye'de kaç tane kadın sığınma evi bulunmaktadır?
2002 ile 2015 yılları arasında; şiddete uğrayan, tecavüz edilen ve öldürülen kadınların kaç tanesi 18 yaşının altındaydı?" CİHAN
<< Önceki Haber "Mahkemeler kadın cinayeti ve kadına şiddetten kaç zanlıya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER