Malezya Başbakanı yolsuzluktan aklandı; 681 milyon dolar hediye gelmiş


Malezya Başbakanı Necib Razak, şahsî banka hesabına yatırılan 681 milyon dolar gizemli para sebebiyle hakkında açılan yolsuzluk davasında aklandı. Razak'a hesabındaki paranın Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'nden gönderilen 'hediye' olduğu açıklandı.

Malezya Başbakanı Necib Razak'a şahsî banka hesabına yatırılan 681 milyon dolar dava açılmıştı. İddiaları soruşturan Malezya BaşsavcıMuhammed Apandi Ali, Mart 2013'te devlete ait borç batağındaki 1MalaysiaDevelopment (1MDB)' adlı yatırım fonu üzerinden gelen paranın Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'nden 'hediye' olduğunu açıkladı.

Söz konusu paranın zimmete para geçirme veya rüşvet olmadığı yönünde kendisine gösterilen delillerle ikna olduğunu belirten Apandi, dün düzenlediği basın toplantısında, "Bu bağışın neden Başbakan Necib'e yapıldığına dair bir sebep yok. Bu onunla Suudi ailesi arasında." dedi ve soruşturmanın kapandığını bildirdi.

Malezya Başsavcısı Muhammed Apandi Ali, 'hediye' paranın 620 milyon dolarının Ağustos 2013'te geri verildiğini söyledi. Ancak kalan 61 milyon dolara ne olduğu, bu iadenin açıklanmasının neden bu kadar uzun zaman aldığıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

MUHALİFLER: YENİ SAVCI ATANARAK YARGIYA MÜDAHALE EDİLDİ

Muhalifler ise verilen karara itiraz etti. Razak'ın az bir farkla kazandığı 2013'teki seçimler öncesi gelen paranın hem şahsi harcamalar hem de siyasi destek sağlamak üzere kullanıldığını iddia eden muhalifler, davaya bakan savcının değiştirildiğine dikkat çekti.

Karar, yolsuzluk iddiaları sebebiyle istifa baskıları altındaki Razak'ı memnun etti. Karara tepki gösteren muhalif liderler ise soruşturmaya bakan savcının değiştirilerek Başbakan tarafından yeni bir savcı görevlendirdiğini ve böylelikle yargıya müdahale edildiğini vurguladı.

HABERİNİ YAPAN GAZETELER DE KAPATILMIŞTI

Soruşturma sürecinde tartışmaların odağında 1MDB fonunun durumuyla ilgili haber yaptığı gerekçesiyle iki gazete de kapatılmıştı. Başsavcı Apandi, elde edilen delillerle ikna olduğunu açıkladı; ancak Malezya kamuoyunun söz konusu açıklamalarla tatmin olup olmayacağı merak konusu. CİHAN
<< Önceki Haber Malezya Başbakanı yolsuzluktan aklandı; 681 milyon dolar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER