Mantolama ile faturanız yüzde 50 azalsın


Kış mevsiminin çetin geçtiği Sivas'ta doğalgaz faturalarını düşürmenin en iyi yolu olarak ısı yalıtımı gösteriliyor. Yalıtım yaptıranların oranı her geçen gün artarken, oranın yüzde 50'ye yaklaştığı ifade ediliyor.

Artan doğalgaz faturalarına karşı konutlarda ısı yalıtımı veya mantolama sistemine geçilmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede doğalgaz faturalarında yüzde 50 oranında azalma olacağına dikkat çekiliyor.

Son yıllarda resmi kurumlar ve özel mülklerde ısı yalıtımı yaptıranların oranı hızla artıyor. Makine Mühendisi Nureddin Mert, yeni binalarda ısı yalıtımı olmadan ruhsat verilmediğini belirterek, eski binalarda ise bir araya gelerek anlaşabilen komşuların mantolama yaptırdığını, şehirde binaların yüzde 50'ye yakınının mantolama yaptırdığının söylenebileceğini ifade etti. Mantolamanın binanın dışardan ısı geçirgenliği az olan malzemelerle kaplanması olduğunu söyleyen Mert, "En basit bir mantolama, yakıtı yüzde 50 etkiler, çok kaliteli malzeme kullanarak yakıt tasarrufu yüzde 60-65'e de çıkarılabilir. Mantolamanın amacı içerdeki ısıyı hapsetmektir. İçerdeki ısı dışarı çıkmayınca tasarruf sağlar." dedi.

2017 itibariyle mantolamanın zorunlu olacağını kaydeden Nureddin Mert, "2005 yılında mantolanın bir metrekaresi 50 lira iken şimdi bugün 30-35 liraya yapılıyor. Anormal şekilde alternatif arttı. Sektöre sonradan giren esnaflar olunca mantolama yaptırmak daha uygun hale geldi. İnsanların evine boya yaptırmak ve çok elzem olmayan eşya almaktansa tasarruf için mantolama yaptırmalarını tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.

ŞEHRİN YÜZDE 50'Sİ ISI YALITIMI YAPTIRDI

Doğalgaz, kömür gibi yakıt kullanırken ödenen faturanın mantolama sonrası yarısının ödeneceğini aktaran Mert, şöyle devam etti: "Bir yıllık doğalgaz faturasını baz alırsak 1000 lira ödüyorsanız 500 lirası cepte kalmış olacak. Isı yalıtımını yaptırdıktan sonra bir kış geçirmiş olanlar bunun çok ciddi farkına varır ve daha önce niye yaptırmamışız diyebilirler. Maddi külfet getirecek belki ama bunu birkaç yılda yakıt parasıyla telafi edeceklerdir. Piyasada bu konuda canlılıkta artmış durumda, ciddi bir de rekabet var. Vatandaşların bu rekabete bakarak kalitesiz malzeme seçmelerini de tavsiye etmiyoruz. Daha kaliteli ve daha kalın malzemeyi (en az 6 santimetre idealidir) tercih ederlerse ciddi manada ısı tasarrufu sağlanacaktır."

Yeni binalarda ısı yalıtımı olmadan ruhsat verilmediğini vurgulayan Nureddin Mert, "Eski binalarda ise bir araya gelerek anlaşabilen komşularda mantolama yaptırıyor. Hemen hemen yüzde 50'ye yaklaştı denilebilir." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Mantolama ile faturanız yüzde 50 azalsın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER