'Devlet çakma Alevi dernekleri üretmeye çalıştı'

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, katıldığı bir Televizyon programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

'Devlet çakma Alevi dernekleri üretmeye çalıştı'

Kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Doğan, ses giterecek bir iddiayı dile getirdi. Doğan, devletin çakma Alevi dernekleri üretmeye çalıştığını söyledi. Sunucunun 'Alevi çalıştaylarının sonuçsuz kalmasında Alevi toplumunun çok parçalı olması, farklı talepleri dile gelmesinde rolü olduğu söyleniyor siz katılıyor musunuz?' sorusuna Doğan, "Katılmıyorum neden katılmıyorum çünkü bu parçalanma gibi görünen olay aslında devletin kendi tasarrufudur. Birtakım çakma alevi dernekleri üretmeye çalışmıştır devlet. Çünkü Alevileri bölük pörçük istiyorlar birleşmeleri, bütünleşmeleri inanç bazında, ona dahi tahammül edemiyorlar." Şeklinde cevap verdi.

"Aleviliği İslam'dan ayırmak için ya çok kötü niyetli ya da zır cahil olmak gerekiyor"

Doğan, "Alevi İslam'ı diye bir kavram kullanıyorsunuz ama her Alevi bunu kullanmıyor. Mesela Aleviliğin İslam dışı olduğunu söyleyen Aleviler var" şeklindeki soru ise; "Onu kim söylüyor, beraber konuşalım, onu söylettiriyorlar. Herkes biliyor ki Alevilik İslam'ın özü demek İslam'ın orta yeridir. Hz. Muhammed'in, kendisinin konuşan Kuran dediği Hz. Ali'nin, kendi kızının yani Hz. Fatıma'nın kendi çocukları olan Hz. Hüseyin'in ve Hz. Hasan'ın onun oluşturduğu İslam anlayışıdır Alevilik. Şimdi nasıl diyeceksiniz ki bu İslam dışıdır. Birine ilk söylettikleri zaman eline bir kağıt verdiler o da okudu, okuması da zayıftı o garibi de Allah rahmet eylesin zor durumda bıraktılar. Ertesi gün gazeteciler sordular “Hocam ne diyorsunuz? “Ya dedim inanmıyorum eğer böyle söylemişse adam cahil filan değil zır cahildir.” Olamaz böyle bir şey düşünülemez. Aleviliği İslam'dan ayırmak için ya çok kötü niyetli ya da zır cahil olmak gerekiyor." cevabını verdi

"İlle dede kelimesi kullanılmayabiliriz kanunlara saygılıyız."

İzzettin Doğan, kendisinin bir dedelik unvanına sahip olduğu, ancak inkılap kanuna göre yasak olduğunun hatırlatılması üzerine "Şimdi bakınız Türkiye de ölü metinler vardır bizim bugün anayasamızda olduğu gibi. Mesela bir 10. maddemiz vardır. Ne diyor; Yurttaşlar Irkı, rengi,  dini cinsi siyasi kanaati ne olursa olsun yasalar önünde eşittir. Ama biz diyoruz ki bu işte niye değildir. Bunlara Anayasa hukukunda ölü metin diyorlar." dedi.
Bu metnin kalkması konusundaki düşüncelerini de açıklayan Doğan, "Hükümetlerinin hemen hemen hepsine önerilerimizi  ilettik. Devrim kanunları  ile ilgili beyanımız olmadı ama onun ile ilgili  benim bir doçentlik tezim var. Ama şimdi mesela olay şu; bizde inanç önderi kavramı vardır. Yani ille dede kelimesi kullanmayabiliriz kanunlara saygılıyız. Kelimeden vazgeçilebilir, ben geçiyorum benim hiçbir zaman ben dedeyim şeklinde bir iddiam olmadı. Bunu halk söylüyor. Neden 1500 yıllık tarihi olan bir aile şimdi ve o günden bu yana böyle gelmiş. Şimdi ben söylesem ne olur söylemesem ne olur. Ben dedeliğe talip değilim. Dede olmak ayrı bir şey dedeliğin fonksiyonunu yerine getirmek ona talip olmak ayrı şey. Şimdi bir soya mensubiyeti ifade ediyor, halk onu öyle kabul ediyor, öyle hoşuna gidiyor ben de kabul ediyorum. Yoksa benim üniversite profesörlüğü unvanından bir şikâyetim yok." dedi.

<< Önceki Haber 'Devlet çakma Alevi dernekleri üretmeye çalıştı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER