Merkel'in mülteci politikaları eyalet seçimlerinde ilk testten geçecek


Almanya'da 2016'da beş eyalette seçim yapılacak. Baden- Württemberg, Rheinland- Pfalz, Sachsen- Anhalt, Mecklenburg- Vorpommern ve Berlin'de gerçekleştirilecek Eyalet Meclisi seçimleri hem Başbakan Angela Merkel'in mülteci politikasının seçmenden nasıl karşılık bulacağı hem de 2017 yılında yapılacak Federal Meclis seçimin rengini belli etme adına önem taşıyor. Ayrıca göçmen ve İslam karşıtlığı ile seçmeni etkileyeme çalışan aşırı popülist parti Almanya için Alternatif'in (AfD) başarılı olup olmayacağı seçimlerde görülecek.

AfD'nin seçimlerde alacağı oy oranı eyaletlerdeki koalisyon ihtimallerini etkileyecek.

BAŞBAKANIN 2016'DA İLK SINAVI

2015 Ağustos sonunda mültecilere kapıları açan ve "Biz bunu başarabiliriz." diyerek mülteci politikasında geri adım atmayan Başbakan Merkel, ilk sınavı 13 Mart 2016'da Baden- Württemberg, Rheinland- Pfalz ve Sachsen- Anhalt eyalet seçimlerinde verecek. Merkel, geçtiğimiz yıllarda partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'i (CDU) desteklemek için eyalet seçimlerinin "aranan yıldızı" olurken, 2016 seçimlerinde mülteci politikası nedeniyle oy kaybı yaşatacağı endişesi yaşayan eyalet teşkilatları, daha çok Merkel'siz seçim kampanyası yürüteceği konuşuluyor.

Mülteci krizi nedeniyle CDU'nun sağ kanadındaki bazı seçmenlerin AfD'ye kayması telaşı yaşanıyor. Özellikle Sachsen-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff (CDU), mülteci politikasında Merkel'e karşı olmasıyla dikkat çekiyor. Rheinland- Pfalz eyaletinde Başbakan adayı CDU Genel Başkan Yardımcılarından Julia Klöckner, popülaritesini artırsa da partisinin oy oranı iktidar çoğunluğuna yetmiyor. Klöckner, mülteci ve entegrasyona yönelik sert çıkışları ile AfD'ye gidecek oyları engellemeye çalışsa da, eyalette başbakan olup olmayacağı AfD'nin oy oranına bağlı.

Baden- Württemberg eyaletinde CDU'nun başbakan adayı Guido Wolf, Merkel'in mülteci politikası ile sağ muhafazakar seçmen arasında denge kurmaya çalışıyor. 55 yıl sonra Baden- Württemberg'de iktidarı Yeşiller- SPD koalisyonuna kaptıran CDU'nun amacı eyalette tekrar yönetimi kazanmak. Mülteci krizinin gidişatı Merkel'in 2017'de siyasi kararlarını etkileyecek hal böyle olunca Başbakan ilk sınavını eyalet seçimlerinde verecek.

AFD SÜRPRİZ YAPABİLİR

Politikalarını mülteci ve göçmen karşıtlığı üzerine kurgulayan sağ popülist AfD, Rheinland- Pfalz veya Baden- Württemberg eyaletinde yüzde beş barajını aşarak meclise girmeyi başarırsa koalisyon seçeneklerini etkileyecek hem de ilk defa bir batı eyaletinde mecliste yer alacak. AfD'nin 2016 eyalet seçimlerindeki elde edeceği oy oranı ve başarısı, 2017'de Federal Meclis'e girip giremeyeceği ve koalisyon seçeneklerini nasıl etkileyeceği konusunda ipuçları verecek. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel'in mülteci politikaları eyalet seçimlerinde ilk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER