Merkez: Artan maliyet unsurları çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamakta


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiğini, bununla birlikte artan maliyet unsurlarının çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırladığını belirtti. Ocak ayı toplantısında faizleri değiştirmeyen Kurul, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiğini de belirtti.

Merkez Bankası'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğine dikkat çekildi. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü belirtilerek, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceği kaydedildi.

Enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır. Bu çerçevede Kurul, ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir."

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının 'enflasyon görünümü'ne bağlı olacağı vurgulanan açıklamada, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Kurul, ayrıca yılın başından itibaren artan küresel oynaklığı ve Ocak Enflasyon Raporu öngörülerini değerlendirmiştir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Para Politikası Kurulu'nun TCMB Başkanı Erdem Başçı başkanlığındaki toplantısında, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutulmuştu. Sabit tutulan söz konusu faiz oranları şöyle:

* Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25

* Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5

* Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25
CİHAN
<< Önceki Haber Merkez: Artan maliyet unsurları çekirdek enflasyondaki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER