Muğla'da bisiklete binmenin yaşı yok


Muğla'nın Menteşe ilçesinde ücretsiz düzenlenen bisiklet kursuyla 4 yaşından 70 yaşına kadar herkes bisiklet kullanmayı öğreniyor. Üç ay önce başlayan kursta, şu ana kadar çeşitli yaşlarda 75 sporcu, başlangıç eğitimi alarak ileri sürüş tekniklerine başladı.

Menteşe Belediyesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Muğla Bisiklet Derneği tarafından ücretsiz bisiklet kursları devam ediyor. Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi'ndeki kurslar, hafta içi üç gün saat 16.00 ile 18.00, hafta sonları 10.00-13.00 arasında yapılıyor. Eğitimler, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Bisiklet Antrenörü Mehmet Bilgeç, Muğla Bisiklet Derneği üyeleri Levent Sevil, İbrahim Taçyıldız, Muhammet Çakan ve Ahmet Niyazi Çağlar tarafından veriliyor.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, yeni bir belediye olmalarına rağmen vatandaşlar için birçok projeye imza attıklarını söyledi. Bunların içerisinde en çok önemsediği projenin, 7'den 77'ye herkesin bisiklet öğrenmesi için "Bisiklet Kenti Muğla" olduğunu ifade etti. Ücretsiz bisiklet kurslarının üç ay önce başladığını dile getiren Başkan Gümüş, "Şu ana kadar 75 kişi bu kurslardan yararlanıyor. İki tane engelli kursiyerimiz var. Bu kurslara 4 yaşında da, 70 yaşında da katılanlar var. Belediye başkanı olarak ben de bu kurslara katılıyorum. Amacımız, trafik yoğunluğunun azalması noktasında bisiklet kenti Menteşe diyoruz. Bu noktada bisiklet yollarımız da belli aşamaya kadar yapılmış durumda. Büyükşehir Belediyemiz'le daha ileriye taşıma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'nin, bisiklet şehri olarak anılmasını istiyoruz." dedi.

Gümüş, kursiyerlerin bir aylık eğitimler sonunda gruplar halinde yakın bölgelerde hafta sonu gezileri yaptığını belirterek, "İnsanlarımız biraraya geldikçe bisiklet kullanmasını öğreniyorlar, hem sokaklar bisikletlerle daha güzel görünüyor hem de bu vesileyle vatandaşlar yeni yeni arkadaşlıklar ediniyorlar, daha da sosyal bir hayata bürünüyorlar. Kurslara, çalışanlardan da katılım fazla. Kadınlar daha çoğunlukta. Bugüne kadar fırsat bulamayanlar, bisiklet kullanmaktan çekinen insanlarla karşılaştık. Bu kurstan o kadar çok memnun oldular ki vergi dairesinde, üniversitede, hastanede çalışanlar da var, öğrenci de var, öğretmenlerde var." ifadelerini kullandı.

Geçen eylül ayında başlayan kurslara aralıksız devam ettiklerini söyleyen Muğla Bisiklet Derneği Başkanı Levent Sevil ise, "Amacımız, kursiyerlere belli bir sürüş eğitimi verdikten sonra yeni gruplara geçmekti fakat başladığımız hiçbir grup terketmedi. Bizimle birlikte kalmaya devam ediyorlar. Grubumuz yavaş yavaş büyüyor. 75 kişi eğitim aldı, öğrenci ve bunların 25'i de bizimle birlikte her hafta sonları turlara geliyor. Umduğumuzdan çok daha iyi gidiyor. İlk başta bisiklet sürmesini, dengeyi öğreniyoruz. Kullanmaya başladıktan sonra vites kullanımı, durma kalkma, fren kullanımı ve trafikte araçlar içerisinde bisiklet kullanmayı öğretiyoruz. Ardından da ileri sürüş teknikleri dediğimiz, 45-50 kilometre kondisyon isteyen turlara götürüyoruz." şeklinde konuştu.

Vergi dairesinde memur olarak çalışan Oya Uysal da öğretmenlerin kendilerine karşı çok ilgili olduğunun altını çizerek, "Kurslara başlamadan önce bisiklet bilgim vardı. Vites öğreneyim diye geldim. Şimdi artık turlara başladık. Daha eğlenceli, daha zevkli oldu. Hocamız bize, 'Bisiklet özgürlük.' demişti, gerçekten de öyleymiş. Hem spor yapıyorum hem eğleniyorum." diye konuştu.

Matematik öğretmeni Nazmi Hatırnaz, çocukken öğrendiği bisiklet sürüşü ileri taşımak için kursa katıldığını belirterek, "Bu kurslara, daha teknik bir şeyler öğrenebilmek için katıldım, onları öğrendim. Çeşitli hareketleri burada geliştirdik. Bisikletin bana kattığı en önemli şeylerden bir tanesi, perşembe günleri Muğla'da arabamı olduğu yerden çıkardığım zaman geriye koymam mümkün olmuyordu. Şimdi pazara bisikletle gidip geldiğim için bu bana çok büyük bir kolaylık sağladı, benim hayatımı rahatlaştırdı." dedi.

Hemşire Gül Özkan ise bisiklet kullanmaya sıfırdan başladığını anlatarak şunları söyledi: "Hayal bile edemiyordum, bu kadar rahatlıkla bir şey sürebileceğimi. Hiçbir şey bilmiyordum, şu anda iyiyim. Geçen hafta 30 kilometre yol yaptık. Çok güzel bir duygu. Özgürlük, spor, mutluluk. Ben çok mutluyum. Kesinlikle herkesin yapması gereken bir spor." CİHAN
<< Önceki Haber Muğla'da bisiklete binmenin yaşı yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER