"Mültecilerle fakir Almanlar arasında rekabet artabilir"


Almanya'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO) Başkanı Hans-Werner Sinn, mülteci ve fakir Alman aileler arasında rekabetin artacağı konusunda uyardı. Tagesspiegel'e konuşan Sinn, "Refah devleti ister istemez serbest göçten zarar görür. Bu durum fakir vatandaşlar üzerinde baskıyı artıracak." şeklinde konuştu.

Mültecilerin ülkeye entegrasyonunun sadece bu sene içerisinde Almanya'ya 21 milyar Euro'ya mal olacağını öngören Sinn, ülkenin mültecileri entegre etmek için borç almaması ve şimdiki bütçeye sadık kalması gerektiğini vurguladı. Bunun şu anda mümkün olacağını sözlerine ekleyen iktisatçı, "Bizim halihazırda bütçeyi 2016 yılında dengede tutturmak için fazlamız var." ifadelerini kullandı.

"TÜRK KAMPLARINDAKİ SURİYELİ MÜLTECİLERİN YARISI TEMEL ARİTMETİK BİLGİSİ YOK"

Mültecilerin, Alman iş gücü piyasasına entegre edilmesinin öncelik olması gerektiğini vurgulayan Sinn, ancak gelenlerin yeterlilik düzeyinin abartılmaması gerektiğine işaret etti. "Türk kamplarında yaşayan Suriyeli mültecilerin yarısı, burada ihtiyaç olan temel aritmetik bilgiye sahip değiller." diyen Sinn, mültecilerin iş bulmasını kolaylaştırmak için asgari ücretin kaldırma önerisine de "Eğer mülteciler, asgari ücretin altında bir ücrete çalışmaya razı olurlarsa, bu yerel iş gücü üzerinde olumsuz etki oluşturur." sözleriyle karşı çıktı.

En son açıklanan rakamlara göre, 2015 sene içerisinde Almanya'ya 1 milyon 100 bin mülteci geldi. IFO'nun araştırmasına göre Almanya'nın, gelen mültecileri entegre etmek için kişi başı 20 bin Euro veya ortalama bir aile için 80 bin Euro harcaması gerekiyor.

Bavyera Eyalet Başbakanı ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer, geçtiğimiz günlerde Almanya'ya kabul edilen mülteci sayısının yıllık 200 binle sınırlandırılmasını önermişti. Ancak, Başbakan Angela Merkel üst sınırlandırma teklifini reddetmişti. CİHAN
<< Önceki Haber "Mültecilerle fakir Almanlar arasında rekabet artabilir" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER