Mustafa Akıncı: KKTC artık büyüyüp yürümek istiyor


KKTC'nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC'nin artık yavruluktan kurtulup, emekleme dönemini aşıp kendi ayakları üzerinde duruarak gelişmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Akıncı bugün KKTC Yüksek Adliye Kurulu'nda düzenlenen törenle mazbatasını aldı. Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarındaki karşılıklı açıklamaların sorulması üzerine şunları söyledi: "Anavatan- Yavruvatan sevgisinin yüreklerde bir sevgi olması gerektiğini düşünüyorum. Ama KKTC diye bir varlık var. Bu varlığı Türkiye Cumhuriyeti tanımış durumda. Bu varlığın Yüksek Seçim Kurulu var, hükümeti var, yargı organları var, bu varlığın bir de cumhurbaşkanı var. Dün halkımız onu yüzde 60'tan fazla bir oranla seçmiş; birazdan da mazbatasını alacak. Dolayısıyla birbirini tanıma ilişkisi içerisinde olan iki devlet söz konusu. Bu gibi ilişkilerde büyüklük ve küçüklük fark etmez. Lüksemburg Avrupa Birliği'nin en küçük ülkesi ama o bünyede eşit bir varlıktır. Biz de bir kardeş ilişkisi içerisinde olalım. Bu artık yavruluktan kurtulup emekleme dönemini aşıp kendi ayakları üzerinde dursun, gelişsin." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İÇİN DE HAYIRLI SONUÇLAR DOĞURUR"

KKTC'nin gelecekte AB kurumları içerisinde daha yarışabilir daha güçlü konumda olabileceğini öngördüğünü ifade eden Akıncı, şunları söyledi: "Doğrusu bu tür bir yapılanmanın Türkiye içinde çok daha hayırlı sonuçlar doğurabileceğini öngörüyorum. Böylesi bir yapıdaki Kuzey Kıbrıs varlığı Türkiye'yi rahatsız etmemeli. Böylesi bir kardeşlik ilişkisi Türkiye için de çok daha iyi olur, diye düşünüyorum. Bu düşüncelerimi ben ifade ettim. Bu kampanya sürecinde sıklıkla 4 boyutlu siyaset öngördüm. Bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı modeli öngördüm."

"SAYGI BEKLERİZ, DEDİM"

Daha önce bir yabancı gazetecinin, "Sayın Erdoğan seçildiği zaman yüzde 52 ile seçildi, nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklinde kendisine bir soru yönelttiğini aktaran Akıncı, "Ne diyebilirim halkın kararına ancak saygı duyulur. Türkiye halkının kararı bu. Sayın Erdoğan'ın temsil ettiği düşüncelere Türk halkı onay vermiş ben saygı duyarım, dedim ama bir cümle daha ekledim: Nisan ayında da bizim seçimlerimiz var. Kıbrıs Türk halkı da bir seçim yaparak cumhurbaşkanını seçecek ona da saygı bekleriz, dedim. Şimdi Kıbrıs Türk halkı yüzde 60'tan fazla benim temsil ettiğimi vizyona onay vermiştir. Dolayısıyla benim şu an onay gören vizyonum halkımın vizyonudur. Dolayısıyla aynı şekilde bizim de buna aynı şekilde saygı beklememiz en doğal gelişme olacaktır." açıklamalarında bulundu.

"ERDOĞAN'LA TELEFON GÖRÜŞMESİNDE GERGİNLİK YAŞANMADI"

Bugün Erdoğan ile telefonda ne görüştüğünü de anlatan Akıncı son olarak şunları bildirdi: "Canlı yayındayken zaten Sayın Erdoğan aramıştı. Telefonla da konuşmak istedi. Bu arada dünden beri Türkiye'den sürekli tebrik mesajları geliyor. Dün gece geç vakit de olsa Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, Dı işleri Bakanı yazılı olarak mesajlarını iletmek istediler. O nedenle bugünü beklemeden dün gece geç vakitlerde Sayın Büyükelçimiz aracılığıyla o mesajlar yazılı olarak bana ulaştı. Sayın Cumhurbaşkanı da telefonla tebrik etmek istedi. Hoş sohbet ortamında 'ana hiçbir zaman analığını bırakmaz istemez' dedi. Ben de çocuklar büyümek ister dedim. Böyle sohbet ettik. Artık bu çocuğun da genç olma ve kendi ayakları üzerinde durma ihtiyacı var. Bunları gülerek konuştuk. 'Herhalde ilk ziyareti Türkiye'ye yaparsın' dedi. Ben de, 'davet olursa memnuniyetle' dedim. 'Vallahi dedi biz davet beklemeden KKTC'ye, Azerbaycan'a geliriz. Bizim bu ülkelere ilk ziyaretimiz olur. Sen de bu geleneği bozmazsın herhalde' dedi. Ne münasebet bozmak diye bir şey yok. Hele bir mazbatamızı alalım, Türkiye'ye de bu ziyaretimizi ilk fırsatta gerçekleştireceğiz. Bazılarının beklediği gibi gerginlik yaşamadan bir sohbet oldu." CİHAN
<< Önceki Haber Mustafa Akıncı: KKTC artık büyüyüp yürümek istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER