Nazlı Ilıcak: 1 Kasım’da sonuçlar nasıl çıkacak?

Nazlı Ilıcak: 1 Kasım’da sonuçlar nasıl çıkacak?

Kamuoyu araştırmaları çoğunlukla AK Parti’yi yüzde 40’ın üzerinde gösteriyor. Meselâ, 30 Eylül’de açıklanan KONDA araştırmasına göre, AK Parti yüzde 41.7, CHP yüzde 24.8, MHP yüzde 16.4, HDP yüzde 12.3.

Metropoll’ün yeni tamamlanan kamuoyu araştırmasının sonuçları da KONDA ile uyumlu. (Yalnız her iki araştırmanın da Ankara katliamının öncesini kapsadığını unutmayalım.) Metropoll’e göre, AK Parti yüzde 42.5, CHP yüzde 26, MHP yüzde 16, HDP yüzde 13.

Metropoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar ile görüştüm. Özellikle, 7 Haziran’dan beri cereyan eden bunca olumsuzluğa rağmen hâlâ AK Parti’nin oyunun yüzde 40’ın altına niçin inmediğini sordum.

Sencar, AK Parti’nin yüzde 38-39 civarında Tayyip Erdoğan ne derse inanan, sağlam ve partiye bağımlı bir kitlesi olduğunu söyledi. “O kitleden seçmen koparabilmek için, etkili politika yürüten yeterli bir alternatif görünmüyor” dedi. Sencar, düşmek bir yana 7 Haziran’dan sonraki 2 puana yakın artışı ise AK Parti ders alsın diye sandığa gitmeyen ama bu defa AK Parti’ye oy verecek seçmen kitlesine bağladı.

Ankara katliamının sonuca nasıl tesir edeceğini bilmiyoruz. HDP’nin IŞİD cinayetindeki mağduriyeti ve AK Parti’nin terör meselesindeki ihmali ortada. Bu tablonun, mantıken seçim sandığına AK Parti açısından olumsuz yansıması gerekiyor ama burası Türkiye; seçmen manipülatif algılara açık.

Dolayısıyla AK Parti’nin yüzde 40’ın üzerinde kalması kuvvetle muhtemel. Fakat buna rağmen, HDP barajı aştığı için, AKP’nin milletvekili sayısı aşağı yukarı sabit kalıyor. İhtiyaç duyduğu 276’ya ulaşamıyor. Metropoll Araştırma, AK Parti’nin milletvekili sayısını 261 olarak verdi. Demek sandıktan bir koalisyon çıkacak. Muhtemelen AK Parti-CHP koalisyonu kurulacak.

Bu, Türkiye’nin son şansı. Hepimizi, her halükârda zor günler bekliyor. AK Parti’nin tek başına iktidarı nihayete erse dahi, bir anda etraf süt liman olacak sanmayın. Taşlar o kadar yerinden oynatıldı ki, yaraların sarılması, Türkiye’nin istikrar kazanması bir hayli zaman alacak.

Çok ufak bir ihtimal olmakla birlikte AK Parti, 276 milletvekilliğiyle salt çoğunluğu yakalarsa, zulüm ve adaletsizlik devam edecek ve hepimiz duvara toslayacağız. Herkes, keyfiliğe dayanan böyle bir sistemin sonsuza kadar devam edemeyeceğini bilsin. Artık iç savaş mı çıkar? Asker müdahale mi eder? Kestiremiyorum… Ve bundan dolayı çok korkuyorum.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
 
<< Önceki Haber Nazlı Ilıcak: 1 Kasım’da sonuçlar nasıl çıkacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER