Nijer'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adaylarından Amadou tutuklandı


Batı Afrika ülkesi Nijer'de 21 Şubat'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi siyaset ısınıyor. Kasım ayında sürgünden ülkesine dönen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adaylarından Hama Amadou, gelir gelmez tutuklandı.

Meclis eski başkanı ve eski başbakan Hama Amadou, çocuk kaçakçılığı gibi bir kısım iddialarla suçlanıyor. Arkasında ciddi denebilecek anlamda halk desteği buluan ve şu an hapiste olan Hama Amadou'nun tahliye talebi geçtiğimiz pazartesi günü Temyiz Mahkemesi tarafından reddedildi. Karara halk gösterilerle tepki verdi.

Aralık ayında hükumete karşı gerçekleştirilen darbe girişiminin arkasında Başkan adayı Hama Amadou'nun olduğu iddiaları gündemde. Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou ve Savunma Bakanı Mahamadou Karidio, Amadou'nun böyle bir girişimde bulunduğunu belirtti. Savunma bakanı, darbe girişimi ile ilgili biri sivil olmak üzere toplam 13 kişinin tutuklandığını aktardı. Ana muhalefet figürü ve başkan adayı Amadou'nun da bu kapsamında sorguya çekildiğini söyledi.

Ulusal polis istihbarat raporlarında da "hava kuvvetlerinden, Tillabery taburundan, Ouallam anti-terör kampından ve cumhurbaşkanlığı muhafız biriminden bir kısım asker ve memurların darbe girişiminin içinde olduğu bilgisi mevcut' ifadesi yer aldı. Şüpheliler, komisyonda görüşüldükten sonra askeri mahkemeye sevk edilecek.

Yeraltı kaynakları açısından zengin bir ülke olan Batı Afrika ülkesi Nijer, bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından beri birkaç darbeye de sahne oldu. Mevcut cumhurbaşkanı, 2011 yılında bir darbe sonrası iktidara geldi.

Cumhurbaşkanı Issoufou izlediği batı yanlısı politikalar ile terörizme karşı önemli bir müttefik olarak görülüyor. Şubat ayındaki seçim öncesi otoriterliğinin artmasına vurgu yapan siyasi gözlemciler, yine de en güçlü adaylardan birinin Mahamadou Issoufou olduğunu kabul ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Nijer'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER