Ombudsman, gezici otobüsle şikayet toplayacak


Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, başvuru patlaması beklediğini, kendisini yırttığını ama maalesef öyle olmadığını söyledi. 2013 yılında kurulan kuruma ilk 9 ayda 7 bin 638 şikayet başvurusu yapıldığını belirten Ömeroğlu, "2014 yılında ise bu sayı 5 bin 639'a düştü. 2015 yılında ise başvuru sayısı 6 bin 55'te kaldı. Sadece tavsiye kararı alabilen kuruma 31 Aralık 2015 itibariyle 3 yılda toplam 19 bin 332 şikayet başvurusu yapıldı. Gezici bir otobüsle şikayet toplamayı planlıyoruz. Ombudsmanın kararlarına bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 99 oranında uyuluyor ama biz ancak yüzde 38-40'lardayız." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu toplandı. Anayasa Komisyonu'ndan geçen ve kanunlaşan 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra karşılaşılan sorunlar, uygulama, yeniden değerlendirilmesi gereken hususlar ve çözüm önerileri konusunda sunum yapıldı.

"BAŞVURU SAYISINI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'na, iktidar ve muhalefet milletvekilleri, başvurunun neden düşük kaldığını ve alınan tavsiye kararlarına devletin uyma oranını sordular.

Zaman zaman mahkeme kararlarına bile uyulmadığını dile getiren Ömeroğlu ise "Şikayet sayılarında patlama olmasını bekliyorduk. Ama öyle olmadı. Bu biraz da insanların ilgisine bağlı. Ben kendimi yırttım, binlerce kamu spotu hazırladık, basın organlarını ziyaret ettik. 'Zaten bu tavsiye kararı veriyor ve idare de buna uymuyor' yaklaşımından kaynaklanıyor. Başvuru sayısının azlığının sebebi yetkimizin zayıflığından kaynaklanıyor. Elimizden geldiği kadar bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz. Bize dava açma yetkisi verilirse kamu denetçiliği daha etkin ve yetkin hale gelir." diye konuştu.

GEZİCİ OTOBÜSLE ŞİKAYET TOPLAYACAK

Gezici bir otobüsle şikayet toplamayı planladıklarını anlatan Ömeroğlu, "Farkındalık ve tanınırlık yönünden yeterli olduğumuzu söyleyemeyiz, daha çok toplum katmanlarına kendimizi tanıtmamız lazım." şeklinde konuştu.

Aldıkları tavsiye kararlarına kamunun uymamasından şikayet eden Ömeroğlu, şöyle devam etti: "Ombudsmanın kararlarına bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 99 oranında uyuluyor ama biz ancak yüzde 38-40'lardayız. Mevcut idari kültürü ombudsmanın tek başına değiştirmesi mümkün değil."

Ömeroğlu, insan hakları ile ilgili Türkiye'de çok sayıda kurum olduğunu, vatandaşın nereye başvuracağı konusunda kafasının karıştığına dikkat çekti.

"YETKİLİ OLSAM KAMUDAKİ HUKUK MÜŞAVİRLİKLERİNİ KALDIRIRIM"

Türkiye'de zaman zaman mahkeme kararlarına da uyulmadığını belirten Ömeroğlu, "Ombudsmanın tavsiye kararlarıyla ilgili idare uymak yerine vatandaşa mahkemeye git diyor. Ben yetkili olsam kamu kurumlarındaki 1. hukuk müşavirliklerini kaldırırım. Bürokratları yanıltıyorlar, idarenin işleyişini aksatıyorlar. Her olayda mahkemeye gitsinler diyorlar. Dava açılınca milyonlarca lira devlet masraf ediyor, kurum avukatlarına dünya kadar ücret ödeniyor. Birey ile idare arasında kavgaya gerek yok. Biz aslında birey için ücretsiz hukuk müşavirliği yapıyoruz." dedi.

OMBUDSMAN DAVA AÇMA YETKİSİ İSTEDİ

Kurum kanununda bazı değişikler yapılmasını ve yetkilerinin artırılmasını isteyen Ömeroğlu, AB ülkelerindeki ombudsmanlarda bulunan yetkileri dile getirdi. Ömeroğlu, kurum olarak re'sen (bir başvuru yapılmadan da) inceleme yapma yetkisi, olay yerinde inceleme yapma, bireyler ile kamu arasında arabuluculuk yetkisi, cezaevi ve nezarethane gibi yerlere ön izin almadan girme ile dava açma ve açılan davalara katılma yetkisi istedi.

"AK PARTİLİ OLMAYAN ÜYE YOK"

Ömeroğlu'nun, "İddia ediyoruz kurumumuz Türkiye'deki en bağımsız ve tarafsız kuruluştur." demesine ise muhalefetten tepki geldi. Kuruma daha bağımsız ve adil denetçiler seçilmesini isteyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, "Denetçilerden ikisi AKP milletvekili, biri kurucu üyesi, biri tüzüğü yazanlardan, bir diğeri ise Erdoğan'ın temyiz başvurusunda mahkumiyet kararının bozulmasını isteyen tek muhalif üye olması denetçilere olan güven duygusunu sarsıyor." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Ombudsman, gezici otobüsle şikayet toplayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER